РАМПАМА "ШТИТЕ" ПАРКИНГ: Станари из центра Краљева самоиницијативно поставили баријере (ФОТО)

Г. Ћировић

15. 04. 2021. у 18:36

УВОЂЕЊЕ наплате паркирања по градским зонама у Краљеву само је делимично решило вишедеценијски проблем паркирања у граду на Ибру који се понајвише односи на то да је број паркинг места више него несразмеран броју возила.

РАМПАМА ШТИТЕ ПАРКИНГ: Станари из центра Краљева самоиницијативно поставили баријере (ФОТО)

Фото: Г. Шљивић

Тако су многи возачи, избегавајући да плате паркинг у центру града, поједине јавне, чак и зелене површине, претворили у места где ће бесплатно оставити аутомобил док им не истекне радно време, или не заврше своје обавезе.

Фото: Г. Шљивић

Tekst potpisa

С друге стране, станари појединих стамбених заједница у центру града самоиницијативно су поставили разне баријере, рампе и ланце под кључем на прилазу јавним површинама испред зграда како би на тај начин „заштитили“ паркинг места за своја возила.

- Станујем у згради у центру града дуже од три деценије, редовно измирујем све своје обавезе, а од пре две године немам где да паркирам аутомобил јер су сва слободна места заузели они који раде у близини, или су у град дошли неким својим послом. Тако смо у ситуацији да ми који живимо овде морамо да плаћамо пакинг у оближњим улицама. Зато смо се самоорганизовали да закључаном рампом бар привремено решимо проблем док се не нађе неко решење – каже један Краљевчанин који на нашу примедбу да је на овај начин блокиран и противпожарни пут без речи слеже раменима.

Катастар

ОВАЈ проблем тренутно се решава и у овдашњем катастру јер је ова служба својевремено, и то без знања и одоброње градских институција, парцеле на јавним површинама испред зграда укњижила као власништво станара.

- Град мора да брани своје јавне површине, а идеја је да се кроз працелацију стамбеним заједницама определи земљиште за редовну употребу. Тиме би била укинута накарадна решења по којима су власници станова, сходно квадратури стамбеног простора, истовремено и власници парцела испред њихових зграда – додаје Ковачевић.

Овај потез појединих Краљевчана није наишао на одобравање надлежних градских институција које им, за сада, упућују опомене  да баријере уклоне.

- То није по закону и већ се предузимају одговарајуће мере. Претпостављам да ће комунална инспекција и инспекцијски органи уклонити све оно што на било који начин угрожава функционисање града – каже Звонко Ковачевић, руководилац Одељења за урбанизам, грађевинарство и стамбено-комуналне делатностти краљевачке Градске управе.

-  Нека решења већ су донета и уручена, али су стамбене заједнице поднеле жалбе, па се тако се читав поступак одуговлачи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)