ЗБОГ ОПТУЖБИ И ТУЧЕ ВАНРЕДНИ НАДЗОР ГОДИНУ ДАНА? Стање у чачанском Црвеном крсту новим одлукама Управног одбора доведено до усијања

В. ИЛИЋ

15. 04. 2021. у 08:48

СТАТУТ Црвеног крста Србије јасно утврђује надлежности наше установе које се односе на распуштање управљачких тела организација које својим поступањем, а посебно непоштовањем Статута, Етичког кодекса као и основних принципа, нарушавањем угледа или интегритета Црвеног крста континуирано чине штету Црвеном крсту Србије

ЗБОГ ОПТУЖБИ И ТУЧЕ ВАНРЕДНИ НАДЗОР ГОДИНУ ДАНА? Стање у чачанском Црвеном крсту новим одлукама Управног одбора доведено до усијања

Фото: Архива "Новости"

Ово је изјавио, поводом актуелне ситуације у Чачку, Љубомир Миладиновић, генерални секретар ЦК Србије.

Подсетимо, у овдашњем Црвеном крсту су се последњих дана низали скандали - почев од тужбе седморо радника за злостављање на раду за које су оптужили секретарку Биљану Давидовић, па све до туче двојице запослених: Игора Логвинова и Петра Јанковића. Нажалост, ситуација је тек потом доведена до усијања.

Јер, по убрзаном поступку, УО донео је нови Правилник о организацији и систематизацији послова у ЦК Чачак, који је унео додатни страх код запослених, од којих би - по новом - неколицина могла да остане без радног места. Да ствар буде још гора, седницом је председавала Ђена Василић, иако је два дана пре поднела оставку, која је уредно заведена у Књигу протокола, а о томе је обавестила и генералног секретара Миладиновића. Постоји још сумња да нису сви чланови УО позвани на ову седницу, нити да је постојао кворум.

(НЕ)ДЕЛО

КОД чињенице да је поднета тужба ради постојања сумње да је од стране секретарке Давидовић вршен мобинг над запосленима, свако накнадно погоршање или мењање услова рада представља нови вид злостављања на раду, што је изричито забрањено законима и може представљати кривично дело - казао нам је чачански адвокат Иван Ћаловић, који заступа раднике.

- Доношење новог Правилника није надлежност УО ЦК Чачак, већ задатак који има секретар организације, како је и предвиђено Статутом. Нисам имао увид у тај документ, али ме је Биљана Давидовић усмено обавестила да је и потпредседница Црвеног крста Чачак такође дала оставку, што доводи у питање легитимитет управљачких тела. Такође, став ЦК Чачак и чланова УО, да су се неприхватљиви догађаји догодили ван службених просторија, да је све што се десило већ пред надлежним органима, те да их полиција о томе није обавестила не уважава чињеницу да се од радника у Црвеног крста захтева да у свим ситуацијама на радном месту, али и ван њега, не смеју да се понашају непримерено, користе говор мржње... - објашњава Миладиновић.

Незванично, Црвени крст Србије је донео одлуку о ванредном надзору над радом чачанске организације, у трајању од годину дана.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)