ДИГЛИ ЦЕНЕ ДА - ПОВЕЋАЈУ ПЛАТЕ: Непријатно изненађење за грађане Зрењанина, поједини рачуни увећани око 10 одсто

Б. Г.

14. 04. 2021. у 07:20

ГРАЂАНИ Зрењанина били су изненађени новим рачунима Јавно комуналног предузећа "Чистоћа и зеленило" за март месец, који су у просеку увећани за више од 10 одсто.

ДИГЛИ ЦЕНЕ ДА - ПОВЕЋАЈУ ПЛАТЕ: Непријатно изненађење за грађане Зрењанина, поједини рачуни увећани око 10 одсто

Фото: Б. Г.

Тако се на уплатницама за домаћинства од 60 квадрата нашло стотинак динара више него на фабруарским рачунима. Више од поскупљења Зрењанинце је револтирало и то што о овом расту издатака нису добили никакво објашњење. У ЈКП "Чистоћа" кажу да су промене цена, које су, како тврде биле неминовне, најавили у локалним медијима.

- Живим у насељу Ружа Шулман, у стану од 62 квадрата и уместо досадашњег рачуна у износу 491 динар, за мартовски морам да издвојим 574, а о томе нисам имала појма - каже Мила Р., пензионерка из овог града. - Није неко драстично поскупљење, али о томе је требало да нас обавесте. Зар им је било тешко да уз сваки рачун доставе обавештење о поскупљењу. Зар ја морам да пратим локалне медије нон-стоп да бих сазнала да ће ми бити потребно више пара за рачуне.

У "Чистоћи" истичу да је на четвртој седници Градског већа, одржаној у фебруару месецу, усвојен је Предлог о изменама и допунама Програма пословања овог предузећа, чиме је дозвољено повећање цене њихових услуга за један динар по квадратном метру. Крајњи цех је већи због разних намета.

И ГОРИВО И ДЕЛОВИ

- НА формирање цена утичу и трошкови горива, резервних делова и помоћног материјала, а сви они су имали велики скок. Тако је у цени услуге изношења смећа у потпуности понестало средстава која се односе на акумулативни део из ког се обезбеђују средства за набавку нових возила и остале неопходне опреме за обављање делатности - каже Танчићева. - Цене услуга за изношење смећа последњи пут увећане су 1. маја 2018. године.

- Инсистирали смо на повећању цене услуга, јер оно што посебно оптерећује наше пословање су зараде запослених - каже Данијела Танчић, ПР у ЈКП "Чистоћа и зеленило". - У протекле две године имали смо повећање минималне цене рада и то у 2020. за 11 одсто, а 2021. за 6,6 процената. Чак 56 одсто наших радника прима зараду која је испод износа прописане минималне зараде па је стога, предузеће у обавези да тој категорији радника допуни исплате до прописаног износа минималне зараде. То су трошкови на које предузеће не може да утиче јер су као обавезујући прописани мерама Владе РС.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

buki

14.04.2021. 10:15

Nije teško proveriti koliko JK zaista ima radnika koji dobijaju te minimalne plate, a koliko ima onih koji u kancelarijama glume neki rad za srednje i maksimalne plate. Garantujem da ovih drugih, potpuno nepotrebnih, ima daleko više, a izvesno je da će povećanje plata zakačiti i njih i to sa mnogo većom količinom novca od mizerije koju će dobiti oni koji zaista rade i doprinose čistoći u gradu.