КЊИЖЕНО „ОДОКА“? Проблеми са катастром после куповине фирме у Лозници

В. Митрић

12. 04. 2021. у 20:04

МИРКО К. из Београда, који је купио имовину фирме „Ад Дринум травел“ у оквиру некадашњег Омладинског насеља „Титови јубилеји“ у Лозници, испоставило се, по понашању дела наллежних, као да је узео чардак ни на небу ни на земљи.

КЊИЖЕНО „ОДОКА“? Проблеми са катастром после куповине фирме у Лозници

Фото: М. К.

Како каже, на волшебан начин, „прво нотар, а потом и Служба катастра, укњижили су земљиште над објектима на сасвим другог човека. Керкез каже да је прво мислио да је у питању грешка, коју ће сами они који су јој „кумовали“ да исправе, али се испоставило да је „враг однео шалу“.

- Мада је судски извршитељ затражио од Катастра да ме уведу у посед као власника објеката и земљишта, по извршном правоснажном решењу од 27 јула 2019 године, не само да то нису учинили, већ ми нису ни доставили решење, па је прошао рок за жалбу, пошто су одбили укњижење 5 децембва те године -прича Мирко К. - Нисам могао да се жалим, јер су на непостојећу адресу у Београду, послали решење да је одбијено укњижење. У решењу о чијој сам садржини тек данас упознат у Катастру у Лозници, пише да је одбијено укњижење, „јер није наведена катастарска општина“, што није тачно. Да није жалосно, заиста било би смешно.Међутим, у питању су озбиљне ствари.

Већ данима, како каже Мирко К, покушава да сазна зашто жалба коју је РЕпубличком геодетског завода, како процеудра налаже, послао преко Катастра у Лозници, није просалеђена централи у Београд, уз објашњења која, како кажу, делују, у најмању руку, неодговорно.

Драгиша Петровић, који је, по потреби службе, дошао на чело Катастра у Лозници, потврдио је „Новостима“ да жалба Мирка К. није прослеђена Београду. Петровић каже да мора да види код надлежне службе у РГЗ у Београду како може да проследи ову жалбу, која се „крчка“ неколико дана!? Тек када добије тумачење из „централе“ како каже, уследиће наредни кораци. По његовим речима, предмет је старији од времена када је он дошао на чело Катастра у Лозници.

- И кад сам се жали на конверзију којој је моје земљиште укњижено на другог човека, нисам добио решења, јер је неко злоупотребио мој потпис, што је установио и надлежни графолог -каже Мирко К. -Уз жалбу сам доставио и мишљење и налаз графолога што је још једно сведочанство о томе шта се „иза брда ваља“. Овде има доста посла за тужилаштво и полицију. Жалба, међутим, никако да оде за Београд, а процедура налаже да не могу да шаљем директно.

Руководилац Катастра у Лозници, Драгиша Петровић, каже, с друге стране, да и ако је, којим случајем, било пропуста о којима говори Мирко К, то су предмети за друге надлежне а не за овдашњи Катастар.

- Дошао сам у ситуацију да упутим вапај до неба свим надлежним, од директора РГЗ до заштитника грађана, тужилаштава и полиције да размотре овај предмет у који су се, супротно закону, организовано уплели и они који не би никако смели на дужностима које им је поверила држава да обављају - истиче Мирко К.

- Ово је добро и због других грађана да се распетља, а све што треба од мене на располагању сам да говорим и поткрепим ваљаним документима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)