ЕЛЕКТРОНСКА КАРТА У МАЈУ: Новосадски jавни превоз уводи дигиталну наплату, ево како ће све да изгледа

З. ГРУМИЋ

10. 04. 2021. у 12:20

НОВОСАЂАНИ и остали корисници услуга јавног градског превозника моћи ће од следећег месеца да купују аутобуске возне карте и путем "електронског новчаника", захваљујући систему електронске наплате који би требало да заживи у пуном капацитету, што ће бити велико олакшање путницима а посебно возачима.

ЕЛЕКТРОНСКА КАРТА У МАЈУ: Новосадски jавни превоз уводи дигиталну наплату, ево како ће све да изгледа

Фото Н. Карлић

- У току је завршна фаза увођења електронске наплате. Систем је инсталиран и практично је све спремно да већ од идућег месеца сви наши грађани могу да купе карту путем "електронског новчаника". Такође, биће омогућена куповина карата и на продајним местима у граду - истакао је Иван Радојичић, в. д. директора ЈГСП "Нови Сад".

У оквиру тог система, како је додао, формира се и апликација помоћу које ће корисник услуге ЈГСП-а имати могућност да путем "локације" види где се налази најближи аутобус или аутобуско стајалиште као и за колико времена ће то возило стићи на одређено место.

Фото Н. Карлић

- Електронска наплата возних карата умногоме ће унапредити превоз у Новом Саду и учинити га пре свега комфорнијим, сматра градоначелник Милош Вучевић. - Дигитализација наплате ослободиће возаче од продаје карата тако да ће они бити фокусирани искључиво на превоз и на безбедност путника у саобраћају. Кад овај електронски систем потпуно спроведемо бићемо сви много задовољнији.

УГОВОР

ПОСЛЕ спроведене јавне набавке уговор за увођење система електронске наплате возних карата додељен је, пре пола године, групи понуђача коју чине "Бус лоџик" из Пожаревца и "Телеком Србија" а. д. Београд. Цена је безмало 65 милиона динара, плус 9,7 милиона динара за одржавање система у вангарантном року.

Увођење електронске наплате ће укупну услугу новосадског јавног превозника подићи на знатно виши ниво, оцењује и проф. др Вук Богдановић са Факултета техничких наука.

- Нови Сад ће, реализацијом електронског система наплате и осталих инвестиционих пројеката, заиста имати репрезентативан јавни превоз.

ПРИСЛОНИ И "ОТКУЦАЈ"

ЈГСП је увело "НСМАРТ" месечне карте за грађане, ученике и студенте, као и за пензионере млађе од 65 године. Месечне допуне купују се на продајним местима а та карта се приликом уласка у аутобус прислони на уређај за валидацију и тако обави плаћање превоза.

Такав тренд, поручује професор, треба задржати је се на тај начин Нови Сад приближава најразвијенијим градовима када је реч о јавном превозу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)