РУДО И ПРИБОЈ ПОТПИСАЛИ ПОВЕЉУ О БРАТИМЉЕЊУ: После вишевековног заједништва - слога све већа (ФОТО)

Р. Миловић

08. 04. 2021. у 12:11

ЛИМ, Увац и Устибарска река, праве, од памтивека, најнеобичнију границу између Рудог и Прибоја, тако да у свим бившим Југославијама, до „Дејтона“, овде, није постојала службена граница, а ње, чак ни данас нема у деловима две општине.

РУДО И ПРИБОЈ ПОТПИСАЛИ ПОВЕЉУ О БРАТИМЉЕЊУ: После вишевековног заједништва - слога све већа (ФОТО)

Фото: Р.М.

Живело се братски од памтивека, а нови начелник Рудог Драгољуб Богдановић, изабран у новембру 2020. године је покренуо иницијативу о братимљењу Рудог и Прибоја, што је реализовано у првој недељи априла 2021. Године.

У Рудом је заједничким улагањем изграђен погон Прибојског ФАП-а и погон Прибојског „Полиестера“. Са општине Рудо је у Прибоју, пензију остварило 1.500 становника.

Некад их је на почетку 20 века , па до 1978. године повезивала ускотрачна пруга Сарајево-Рудо-Прибој, а сада кроз територију Рудог у дужини од 12 км, вијуга пруга Прибој-Ужице, односно Београд-Бар. У сред Општине Прибој, као географски исечак, са четири квадратна километра се налази село Међурјечје, потпуно окружено територијом Прибоја, а нешто слично се догађа са Прибојским Сјеверином, које уз Лим стиже до градских „капија“ Рудог.

Фото: Р.М.

Граница између две општине је овде као сплет црева, па би само на путу требало поставити десетак граничних „караула“ што би изазвало неслућене проблеме у функционисању становника обе општине. На срећу тога нема, али се већ више од деценију чека да Међудржавне комисије Србије и БиХ, овде разреше размену територија, чему проблем неће правити овдашњи становници, јер готово сви имају двојно држављанство.

Сада је сва та слога овдашњих становника, оличена и у „Повељи о братимљењу“ коју су у име Прибоја и Рудог потписали Лазар Рвовић и Драгољуб Богдановић, у присуству и директора установа и предузећа Рудог и Прибоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)