КЕВИЋА КАФАНА БИЋЕ ЕТНО-КУЋА: Познати угоститељски објекат у Мионици ускоро ће добити нову намену

Б. ПУЗОВИЋ

05. 04. 2021. у 14:00

ПОЗНАТА Кевића кафана, једна од најстаријих грађевина у центру Мионице, биће претворена у етно-кућу у којој ће бити изложени сви значајни производи овог краја, те центар за кулинарско усавршавање 200 ученика овдашње Средње угоститељске школе.

КЕВИЋА КАФАНА БИЋЕ ЕТНО-КУЋА: Познати угоститељски објекат у Мионици ускоро ће добити нову намену

Фото СО у Мионици

У прву фазу адаптације и уређења простора, општина Мионица уложиће више од два милиона динара, а у Кевића кафани биће организоване едукативне радионице које ће ђацима држати најпознатији кувари из Србије и иностранства.

Кевића кафана, површине око 430 квадратних метара, која је у неупотребљивом стању, налази се уз главни пут према Дивчибарама, којим свакодневно пролазе бројни путници, нарочито у време туристичке сезоне. Општина Мионица је 1972. године откупила зграду и плац од тадашњег власника кафане Предрага Јосимовића, званог Драган Кевић.

ОБНОВА Тренутни изглед објекта, Фото СО у Мионици

- По завршетку радова, Кевића кафана постаће једна од значајних туристичких тачака, главно место сусретања, као што је некада била, а варошици је недостајао објекат у ком би на једном месту представили етнолошко наслеђе и велике потенцијале наших села у области здраве хране - каже директор Центра за образовање и развој Мионице Весна Станковић.

НАКНАДА

ВЛАСНИКУ кафане је пре безмало пола века исплаћено 120.000 динара из општинског буџета, на име накнаде за национализовано земљиште и пословну просторију.

- Наши ученици, као успешни кувари и конобари познати широм Србије и региона, имаће где да своје вештине и практично примене. Мионичким ђацима биће омогућено да се усавршавају са најбољим куварима, науче да госте служе на енглеском и француском, те да као познаваоци локалних знаменитости раде на промоцији туризма.

АУТЕНТИЧНО  Детаљ из старог локала, Фото СО у Мионици

Весна Станковић истиче и да ће ученици, који годинама освајају медаље и награде на престижним кулинарским такмичењима, добити јединствен, савремено опремљен простор са кухињом и рестораном, у коме ће моћи да припремају најпознатије специјалитете дивчибарског краја. Општина ће у том простору представљати етнолошко наслеђе.

- Наша варошица ће сигурно, на иницијативу председника општине Бобана Јанковића, добити и Кућу Колубарске битке која представља један од најзначајнијих културних пројеката за Србију - подсећа Весна Станковић.

- Етно-кућа, Културни центар, Кућа Колубарске битке и централни трг са спомеником прослављеном војводи Живојину Мишићу представљају целину, која ће значајно допринети бољој презентацији историјског блага Мионице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)