ШВЕРЦ ШИРИ ЗАРАЗУ: Болест афричка куга свиња откривена у још два домаћинства на територији Параћина

З. РАШИЋ

30. 03. 2021. у 07:26

АФРИЧКА куга свиња је откривена у још два газдинства на територији Параћина, па је у укупно шест домаћинстава, у четири села, уништено осамдесетак грла различите старости.

ШВЕРЦ ШИРИ ЗАРАЗУ: Болест афричка куга свиња откривена у још два домаћинства на територији Параћина

Фото Приватна архива

- Нису све свиње биле болесне, али су убијене све које су биле у истом обору са зараженима грлима, због контакта - објашњава др Зоран Рашић, директор Специјалистичког ветеринарског института у Јагодини, у чијој надлежности је и Поморавски округ.

Каже и то да држава, посредством надлежног министарства, исплаћује врло коректне надокнаде власницима чије су животиње убијене, тако да они могу да занове производњу. Али, упркос свим предузетим мерама, те веома доброј сарадњи са локалном самоуправом у Параћину и Ветеринарском станицом у Параћину - уз руководство Ветеринарске инспекције - докле год има нелегалног промета, односно шверца свиња, и докле год се угинула грла бацају на места која за то нису предвиђена, афричка куга свиња не може да се искорени.

Фото Танјуг

Велика одговорност је на власницима, а Рашић напомиње да су приликом обиласка неких параћинских села лешеве свиња налазили чак и поред пута, на "дивљој" депонији.

- После пријаве једног таквог догађаја, узели смо узорке, а се у таквим случајевима не прегледају ткива, већ цевасте кости. И, установили смо вирус афричке куге. Домаћину се разболела и угинула свиња, а он није звао ветеринара, него је леш бацио и тако створио нови извор заразе - наглашава Рашић.

Фото Ж. Кнежевић

Важно је, притом, да грађани знају да афричка куга није зооноза, односно не могу да оболе људи, већ само свиње, али се промет ове врсте стоке ипак забрањује, да се болест не би ширила.

Вирус је, међутим, веома отпоран у спољашњој средини, па на температури из фрижидера може да преживи чак 150 дана.

Болест преносе крпељи, али је заражавање могуће и механичким путем - преко опреме која се користи на газдинству, односно контаминиране обуће и гардеробе, те хране и воде, због чега је забрањено свиње хранити помијама.

- Уосталом, болест је тако и ушла у Европу, односно у Португалију, још 1957. - закључује др Зоран Рашић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

bager

30.03.2021. 07:36

Da vi njih kaznjavate papreno ne bi bacali svuda sirili zarazu,,,zato nema nadoknadde bez dokaza da je uginula stoka odneesenana odgovorajue mesto koje je odredila sanitarna veterinarska uprava ,inspekcija ,,deo odgovornosti je i na zakonodavcu