ДУВАН-ЧВАРЦИ И У НОВОМ КАТАЛОГУ: Министарство пољопривреде препознало квалитет ваљевског гурманлука

Б. ПУЗОВИЋ

29. 03. 2021. у 08:25

ГУРМАНСКИ специјалитет ваљевског краја - дуван-чварци који су обавезно предјело на свакој домаћинској трпези - нашао се међу 44 производа у каталогу Министарства пољопривреде, шумарства и пољопривреде под насловом "Аутентична Србија".

ДУВАН-ЧВАРЦИ И У НОВОМ КАТАЛОГУ: Министарство пољопривреде препознало квалитет ваљевског гурманлука

Фото Б. Пузовић

"Српски кавијар" и "једини дуван од ког се не кашље", како Ваљевци духовито рекламирају своје чварке, уврштен је на листу пробраних прехрамбених производа са заштићеним именом и географским пореклом.

А, прави, оригинални дуван-чварци су, по предању, настали пре око два века, тако што су домаћини из околине града на Колубари - да би добили веће количине чварака - свињску маст веома дуго цедили...

- Сасвим случајно, тако је настао врхунски специјалитет који је у међувремену постао један од наших најзначајнијих брендова - поносан је некрунисани краљ дуван-чварака Славан Батоћанин из Ваљева. - Веома су тражени, а ми од пре деценију и по, с јесени, овде организујемо једну од најпопуларнијих и најпосећенијих српских манифестација која окупља на десетине хиљада посетилаца.

Батоћанин је, притом, пре више од деценију и по дуван чварке заштитио у Заводу за интелектуалну својину. Име су, вели, добили по томе што бојом и изгледом подсећају на најфинији резани дуван, а производе се од масти дебелих, старијих крмача. Масноћа се сече на влакна, на тихој ватри кува десетак сати у великом казану, а тек пржењем добијају препознатљиву боју старог злата.

- Од масноће свиње тешке око 300 килограма, добија се свега 20 килограма најбољих ваљевских дуван-чварака - каже саговорник "Новости". - Од свиње просечне тежине, произведе се тек неколико килограма овог специјалитета, па не чуди то што дуван-чварци "држе" цену... Ирци су познати по вискију, Руси по вотки и кавијару, Италијани по пици, Французи по коњаку и вину, а ми Ваљевци, ето, по дуван чварцима.

РАРИТЕТ

- ДУВАН-чварци су специфичан, јединствен производ везан само за Колубарски округ и сигурно представљају важну ставку у туризму, али и привреди, јер се за њихову производњу одгаји велики број товљеника - наглашава др Радосав Вујић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе "Ваљево".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)