ТАМНА МРЉА СВЕТА: Сећање на страдале у НАТО бомбардовању у Ваљеву

Б. ПУЗОВИЋ

24. 03. 2021. у 15:47

ПОВОДОМ обележавања Дана сећања на страдале у НАТО бомбардовању, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и представник Министарства одбране и Војске Србије потпуковник Саша Стојиљковић, командант овдашњег гарнизона, те начелник Колубарског округа Горан Миливојевић положили су цвеће на споменике погинулом пилоту Миленку Павловићу и жртвама у ратовима од 1990. до 1999. године.

ТАМНА МРЉА СВЕТА: Сећање на страдале у НАТО бомбардовању у Ваљеву

Фото: ГУ Ваљево

У НАТО бомбардовању 1999. године погинули су Дмитра Дукић (91), Милка Крунић (72) и Милисав Мићић (37), а повређено је 50 житеља Ваљева. На Ваљево и околину пало је 215 бомби. Од тога, чак 150 бачено је на фабрику “Крушик”. На Маљену, 6. априла погинули су потпоручници Жељко Савичић и Синиша Радић, а 4. маја 1999. године на небу изнад Ваљева пилот потпуковник Миленко Павловић. У бомбардовању је уништена зграда СУП Ваљево, објекти у Причевићу и на Дивчибарама, срушено пет стамбених зграда, оштећено више од 200 станова и 50 кућа.

Фото: ГУ Ваљево

- Данас се сећамо не тако давне прошлости и догађаја који су били и остаће преседан у модерној историји – рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић. - Бомбардовање Србије 1999. године је тамна мрља света, али то нас не сме зауставити да идемо даље. Али, морамо се увек сећати свих жртава, повређених и свега онога што је срушено за време НАТО агресије. Оно што је јако важно је да се морамо учити на нашим грешкама и не дозволити да на нашим леђима у будућности осетимо грешке других.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)