КОРОНА НИЈЕ НАЈУБИТАЧНИЈА: Др Зоран Перишић: Кардиоваскуларна обољења су узрок више од половине смртних случајева у Србији

Novosti online

19. 03. 2021. у 11:39

ДИРЕКТОР УКЦ Ниш каже да корона није најсмртоноснија и да је више од половине смртних случајева у нашој земљи због тешких кардиоваскуларних обољења, а тек потом од онколошких болести и других болести.

КОРОНА НИЈЕ НАЈУБИТАЧНИЈА: Др Зоран Перишић: Кардиоваскуларна обољења су узрок више од половине смртних случајева у Србији

Фото: Н.Параушић

 У време даноноћне борбе да се победи и заустави ширење вируса корона, а ситуација се погоршава и према општој оцени све је неповољнија, у Универзитетском клиничком центру у Нишу сви расположиви просторни и савремени и модерни болнички капацитети, али и кадровски ресурси посвећени су збрињавању оболелих. УКЦ Ниш, који координира системом ковид болница од Крушевца до крајњег југа и југоистока Србије, истовремено пружа максималну здравствену заштиту нековид пацијентима.

 - Ниједног тренутка се не одустаје од максималног пружања услуга – прегледа, лечења и најсавременије терапије свима који су угрожени и због других болести које нису ковид 19. Разлога за то има и у основном ставу да су сви пацијенти једнаки и да сви имају право на пуну и здравствену заштиту сваке врсте, али и због неповољне статистике, каже генерални директор УКЦ Ниш проф. др Зоран Перишић.

 – Према званичним статистичким показатељима, највећа смртност у нашој земљи је од кардиоваскуларних болести – од болести срца и крвних судова смртност је чак 53 одсто. После тога следе, са око 20 одсто, онколошка и потом с мањим процентом пулмолошка и обољења ендокриног система. Јасно је да предњаче, али и да највише доводе до смртности болести срца и крвних судова, посебно оних у глави, обољења артерија у организму, односно артиосклерозе и друге. Фактори ризика за те болести могу се поделити у две групе, непромењиви по полу, старости и наследни, то јест генетски, и промењиви попут пушења цигарета, хроничног дијабетеса, хипертензије или поремећаја липидног статуса због холестерола, триглицерида и другог – објашњава проф. Перишић.

Истиче први човек УКЦ Ниш да се последњих година драстично променила и смањила граница старости угрожених од кардиоваскуларних болести.

 – Доскора је важило неписано правило да су, на пример, од инфаркта миокарда срца највише угрожени мушкарци старији од 70 година. Да више није тако говори пример да је наш најмлађи пацијент с инфарктом недавно био младић, или боље речено још увек дечак с непуних 18 година. Због таквих промена, пре свега у погледу старости пацијената, много тога смо у Србији предузели последњих година да унапредимо савремено лечења и негу оболелих и осавремењивању система за кардиоваскуларно збрињавање пацијената. Познато је да је до пре само десетак година било могуће да се пацијенти с проблемима на срцу из наше земље ефикасно лече само у Београду и Новом Саду, данас се сви протоколи успешно примењују и у Нишу и још двадесетак градова у Србији – подсећа проф. др Зоран Перишић.

 – У нашој земљи многе здравствене центре држава је опремила ангио - салама и другом најсавременијом опремом, и што је од посебне важности, у кадровском смислу изузетно се напредовало. Данас у свим крајевима Србије на уградњи, на пример, стентова и сличним подухватима на срцу успешно раде образовани и већ искусни стручњаци и више се пацијенти не транспортују стотинама километара од места живљења до установа где се могу збринути. Зато и верујемо да ће нашим ангажовањем у најскорије време ова лоша, негативна статистика смртности од болести срца и крвних судова бити промењена – рекао је проф. др Зоран Перишић.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)