НА ВИДЕЛО СВЕ О ЛИТИЈУМУ: Захтев одборника у Скупштини Ваљева Љубомир Радовића да се разјасни све о експлоатацији руде

Б. ПУЗОВИЋ

18. 03. 2021. у 06:21

ОДБОРНИК опозиционог Локалног фронта Љубомир Радовић је у Скупштини града Ваљева поставио питање у вези пројекта канадске корпорације "Еуро литијум", односно фирме "Еуро литијум Балкан", са седиштем у Дивцима, о експлоатацији литијума у близини града на Колубари - наглашавајући да овај посао свуда у свету наноси немерљиву штету животној средини.

НА ВИДЕЛО СВЕ О ЛИТИЈУМУ: Захтев одборника у Скупштини Ваљева Љубомир Радовића да се разјасни све о експлоатацији руде

Фото Б. Пузовић

Уз тврдњу да су истраживања показала исплативост експлоатације за коју је предвиђен површински коп, истиче да је за то потребно измештање железничке пруге Београд - Бар, путева, укрштања путева и пруге, премештање електричних водова од 110 и 220 киловолти, скретање делова тока реке Колубаре, рушење стамбених зграда и других објеката...

- Ако су органи града упознати са овим пројектом и плановима канадске компаније, захтевам да им се достави резиме о досадашњим сазнањима о овоме, као и податак да ли је, када и са ким у Градској управи разговарано на ту тему и да ли је Град у вези овог пројекта преузео неке обавезе - наводи одборник Љубомир Радовић.

ЛОКАЦИЈА

- СУДЕЋИ по документу "Технички извештај, процена минералних ресурса и прелиминарна процена економичности налазишта литијума код Ваљева, Колубарски округ, Србија", јасно је да се ради о пројекту експлоатације у непосредној близини Ваљева, вероватно у долини реке Колубаре, у ширем подручја села Дивци - каже Радовић.

- Уколико Град нема сазнања о намери експлоатације литијума у близини Ваљева, тражим од Скупштине града да обавеже градоначелника и Градско веће, или неки други орган, да проучи доступну документацију о овом пројекту и да о налазима обавести Скупштину града и јавност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)