ЈЕДНО ОД НАЈСТАРИЈИХ УДРУЖЕЊА ЛОВАЦА: Чланство "Гучева" из Лознице активно ради на очувању природе (ФОТО)

В. Митрић

16. 03. 2021. у 14:02

ЛОВАЧКО удружење "Гучево" из Лознице, давне 1898. године, није само једно од најстаријих у Србији и бившој СФРЈ, већ и најорганизованијијих, најдоследнијих поборбика приге за природу у живи свет у њој.

ЈЕДНО ОД НАЈСТАРИЈИХ УДРУЖЕЊА ЛОВАЦА: Чланство Гучева из Лознице активно ради на очувању природе (ФОТО)

Фото: ЛУ Гучево

Још средином осамдесетих година прошлог века у Лозницу су долазили ловци из свих делова бивше СФРЈ, како би сазнавали како се домаћински стара о ловишту од овдашњих прекаљених ловаца, које је предводио легендарни председник Никола Попадић из Руњана. Добрим односима са овдашњим ловцима поносиле су се, поред осталог, њихове колеге, из Вуковара, Ивањић Града, Завидовића, Сарајева, Загреба, Фоче, Крања, Скопља, Новог Сада, Титограда...

- Од 1898. године непрекидно газдујемп ловиштем “Јадар” које се простире на површини од 44.286,06 хектара и броји 750 активних чланова-ловаца и 50 чланова ловачког подмлатка који су распоређени у 9 ловних ревира - прича Владан Васић, агилни, стручни и вредни управник ловишта.

- Ловиште се сматра једним од најбољих у Србији а поред терена препуних дивљачи ловиште красе и многобројни ловни објекти, укупно 4 ловачка дома, један у Лозници, два на Брезику и један на Иверку, 7 ловачких кућа, фазанерија - објекат за производњу узгој и чување дивљачи, ограђено ловиште-узгајалиште за дивљу свињу у Троноши, многобројне чеке и хранилишта.

Станишне карактеристике су, по Васићевим речима, "прикладне за гајене врсте дивљачи –срну, дивљу свињу, зеца и фазана а најбројнија дивљач у ловишту је срна и фазан".

- Срна је најбројнија и најраспрострањенија крупна дивљач у ловишту “Јадар”,укупна бројност ове дивљаци је око 1.000 јединки у ловишту - каже Васић.

- Са овом дивљачи у претходном периоду газдовало се врло опрезно данас даје видљиве и добре резултате. Следећа крупна дивљач по бројности у ловишту је дивља свиња а њена бројност се креће око 100 јединки. Популација зеца у ловишту Јадар је стабилна и равномерно распрострањена,бројност фазана је на задовољавајућем нивоу а сваке године ловиште се насели са око 5.000 фазана из вештачке производње.

Поред гајења тих врста дивљачи,у ловишту је присутан одређени број других ловостајем заштићених врста, које се штите и користе у складу са важећим прописима.Чланство, стручна и ловочуварска служба, активно ради на очувању биодиверзитета, заштити и унапређењу станишних услова, прихрани дивљачи и рационалном коришћењу дивљачи у складу са планским документима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)