ЗАЈЕДНО ПРОТИВ (М)РАКА: Иновативна терапија за метастатски рак дојке

Б.Б.

10. 03. 2021. у 15:33

ПОВОДОМ националног дана борбе против рака дојке, који се сваке године обележава 20. марта, Удружење "Женски центар Милица" је на Калемегдану организовало изложбу фотографија аутора Небојше Бабића под називом "Заједно против (м)рака".

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ (М)РАКА: Иновативна терапија за метастатски рак дојке

олаф

 Поставком је приказана емотивна прича девет жена из разних крајева Србије, чланица удружења које су прошле пут од суочавања са (м)раком до победе над њим. Аутор Небојша Бабић је на јединствен начин приказао снагу жена док су се бориле, али и радост живота који су поново осетиле.

Према речима Весне Бонџић, председница Женског центра "Милица", у септембру прошле године је Републичком фонду за здравствено осигурање предата иницијатива за увођење иновативних терапија за ХР+ ХЕР2- метастатски рак дојке на позитивну листу лекова.

- Иновативне терапије за лечење метастатског рака дојке доступне свим пацијенткињама у земљама широм Европе, међу којима је и Швајцарска - рекао је Урс Шмид, амбасадор Швајцарске. -  И Србија је остварила значајан напредак у овом погледу. Приметна су велика улагања у иновативне лекове у последњих неколико година и захваљујући напорима Републичког фонда за здравствено осигурање, нове савремене терапије за одређени тип метастатског рака дојке постале су доступније за пацијенткиње.

Међутим, у Србији дијагноза рака дојке сваке године ипак закасни за 1.500 жена, што је разлог за чињеницу да је наша земља на другом месту у Европи по стопи умирања, упркос томе што се налази међу државама средњег ризика по оболевању. Лекари су сагласни да је главни разлог за неизвесну борбу са метастатским раком дојке и овако неповољну статистику, поред касне дијагностике, управо недоступност иновативних терапија.

- У медицини и фармацији је направљен велики искорак у у лечењу метастатског рака дојке, и то код типа који се јавља код 70% пацијенткиња - ХР+ и ХЕР2 - истако је проф. др. Лазар Поповић, лекар специјалиста интернистичке онкологије на Институту за онкологију Војводине. - Захваљујући напорима Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање, иновативне терапије су обезбеђене за лечење пацијенткиња оболелих од ХЕР2+ рака дојке. Нажалост, за пацијенткиње у Србији са подтиповима ХР+ и ХЕР2- метастатског рака дојке, који је заступљен у око 2/3 случајева, иновативне терапије су и даље недоступне.

Проф. др Маријана Миловић-Ковачевић, онколог на Институту за радиологију и онкологију Србије такође истиче да је поред откривања рака дојке у раном стадијуму, пресудан фактор за побољшање ове статистике употреба иновативних лекова.

- Пацијенткиње са метастатским раком дојке морају доживотно да се лече, али и да мењају терапију више пута - навела је др Миловић-Ковачевић. - Због тога, непоходно је хитно увођење иновативних терапија за метастатски рак дојке на позитивну листу лекова, које ће пацијенткињама омогућити дужи и квалитетнији живот. Узимајући у обзир да су овакве врсте терапија доступне у већини земаља региона - Албанији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Бугарској, сматрамо да пацијенткиње у Србији заслужују исти третман и једнаке шансе за успешну борбу са овом болешћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)