МЕЊАЈУ СТОЛАРИЈУ, КОТЛАРНИЦЕ, ПОСТАВЉАЈУ ЛЕД СИЈАЛИЦЕ: Вршчани планирају да реше питање потрошње грејања у више јавних установа

Ј. Ј. БАЉАК

09. 03. 2021. у 19:08

ГРАД Вршац је пре три године формирао базу енергетске ефикасности, тако што је умрежио све јавне установе у том граду и почео да прати потрошњу струје, воде, гаса и осталих енергената.

МЕЊАЈУ СТОЛАРИЈУ, КОТЛАРНИЦЕ, ПОСТАВЉАЈУ ЛЕД СИЈАЛИЦЕ: Вршчани планирају да реше питање потрошње грејања у више јавних установа

Фото Ј. Ј. Баљак

Та база је повезана и са Министарством енергетике и представља основ за елаборате и нове пројекте из области енергетске ефиканости.

Прошле године су на основу тога завршили највећи пројекат из те области, вредан 530 милиона динара, а то је постављање ЛЕД сијалица на свих 5.609 бандера и канделабера у граду и околна 22 села.

Сада су код виших нивоа власти конкурисали са новим пројектима, који подразумевају замену дотрајале столарије и застарелих система грејања и котларница, као и постављање нових фасада са изолацијом.

Уколико ти пројекти буду одобрени, Пољопривредна школа, ОШ „Паја Јовановић“, Општа болница Вршац, управна зграда ЈКП „Други октобар“ и вртић „Колибри“ ће бити значајно енергетски ефикаснији, што ће донети бројне значајне уштеде у граском буџету.

Део новца за те намене планирају да траже и код иностраних извора финансија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)