ПЛАМЕН ПРЕТИ ДА ЕКСПЛОДИРА: Од викенда букти ватра на депонији у Ковину, где се слојеви ђубрета високи 12 метара

Ј. Ј. БАЉАК

10. 03. 2021. у 05:55

СТАНОВНИЦИ Ковина данима се гуше у диму и смраду са тамошње депоније, на којој је још током викенда избио пожар.

ПЛАМЕН ПРЕТИ ДА ЕКСПЛОДИРА: Од викенда букти ватра на депонији у Ковину, где се слојеви ђубрета високи 12 метара

Фото Ђорђе Јанићијевић

Страхују и да би вишедеценијска еколошка бомба сада могла да експлодира, уколико ватра која је по први пут избила негде у дубини овог сметлишта, дође у контакт са плиноводом, чије су цеви удаљене свега метар и по одатле. Надлежни, међутим, смирују обећањима да до таквог сценарија неће доћи.

Мештани су резигнирани, нарочито они који живе у непосредној близини ове неугледне депоније, где слојеви ђубрета достижу висину од чак 12 метара. Деценијама, кажу, обијају прагове свих надлежних институција, молећи да то сметлиште затворе, јер због смрада не могу ни прозоре да отворе.

- Ни сам не знам колико смо петиција, молби и жалби писали, али смо увек остајали без одговора - киван је Зоран Стојсављевић, који живи близу депоније. - Ни веш не смемо да сушимо у дворишту, јер се осећа само смрад. Дошло је до тога да овде више не може да се живи, а и питање је дана када ће ватра са депоније стићи до плинских цеви, па да сви нестанемо.

СМЕЋЕ У ПАНЧЕВО

КОВИНСКА депонија је требало да буде затворена још 2012. године, јер више нема где да се шири, осим у висину. Такође, предвиђено је да се смеће из те општине одвози на уређену депонију у Панчеву, а да се на том месту направи трансфер-станица, на којој ће се одвајати секундарне сировине. Зашто то досад није реализовано, није нам познато.

И у ЈКП "Ковински комуналац", чији радници од понедељка уз помоћ ватрогасаца покушавају да угасе ватру која је избила на више места, кажу да је ситуација најгора до сада. Не знају на којој се дубини налази извор пожара, због чега страхују да може доћи и до обрушавања смећа.

СТРЕПЊА Ватра близу домова, Фото Ђорђе Јанићијевић

- Екипе ће бити на терену све док места која су означена као жаришта не буду локализована. Не можемо предвидети колико дуго ће то трајати, јер је извор пожара негде у дубини, дим избија и тамо где га не очекујемо, где нема ватре, али свакако нема опасности од експлозије плиновода, јер су те цеви метар и по испод земље - каже Драгослав Јеремић, директор "Ковинског комуналца".

Председница општине Сања Петровић саопштењем је апеловала на грађане да не паниче и најавила да ће локална самоуправа у наредном периоду коначно сагледати могућност дугорочног решавања овог проблема. Истакла је и да ће по гашењу ватре екипе ВПД "Подунавље" својим машинама разгрнути депонију до жаришта, како би та места насули земљом и тако спречили могућност поновног избијања пожара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)