ВИРТУЕЛНА КОМУНИКАЦИЈА СА ПУБЛИКОМ: У Музеју наивне и маргиналне уметности изложба посвећена уметницама франкофоног говорног подручја

З. Глигоријевић

08. 03. 2021. у 11:35

МУЗЕЈ наивне и маргиналне уметности, који је прошле године отишао корак даље у презентовању свог ликовног фонда и издавачке делатности, интензивирајући виртуелан вид комуникације са публиком путем креирања својеврсних онлајн изложби на доминантним интернет мрежама данашњице фејсбук и инстаграм, овог месеца је онлајн изложбу посветио самоуким уметницама франкофоног говорног подручја, чија дела баштини ова установа културе.

ВИРТУЕЛНА КОМУНИКАЦИЈА СА ПУБЛИКОМ: У Музеју наивне и маргиналне уметности изложба посвећена уметницама франкофоног говорног подручја

Фото: Слободан Штетић

Изложба је симболично названа „Месец франкофоније: Орнамент у делима франкофоних уметница“. Публици је приближен рад Евлин Постик, Џулије Сизи, Марго, Изабеле Ортиз и Кристин Ангужар.

- Од почетка године наставили смо праксу приређивања онлајн поставки. Јануара и фебруара реализовали смо изложбе „Самоуки класици: Душан Јевтовић“, као и „Зима у делима наивних уметника“. Иначе, онлајн изложбе прате и видео пројекције на нашем Јутјуб каналу. Током претходних месеци на овој платформи објавили смо 16 документарних и играних филмова о самоуким визионарима и раду МНМУ из наше документације, аутора Ђорђа Кадијевића, Милана Никодијевића, Леле Јанић, Милице Бајић Ђого, Дејана Антонијевића, Милутина Лабудовића – каже Јелена Јовановић, кустоскиња јагодинског МНМУ.

Она додаје да их је шест деценија деловања овог музеја, као лабораторије креативности, подстакао у креирању циклуса од 15 онлајн изложби на фејсбук и инстаграм профилима, путем којих су „пропутовали“ кроз све најзначајније догађаје, личности, дела везана за хронологију развоја музеја, најзначајнијих уметника и њихових дела из збирке МНМУ.

За креативни тим МНМУ-а наредни период биће нов изазов, извориште нових идеја за унапређење виртуелне комуникације МНМУ са публиком из свих земаља. Настојаћемо да и убудуће презентујемо наш рад и важност уметности самоуких визионара, настављајући праксу приређивања нових, инвентивних изложби онлајн на нашим профилима сваког првог понедељка у месецу, као и филмских пројекција сваког првог петка у месецу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)