ШКОЛЕ ДОБИЛЕ НОВА ВРАТА И ПРОЗОРЕ: У Суботици одржан скуп посвећен енергетској ефикасности

Ј.Л.

05. 03. 2021. у 16:09

У ВЕЛИКОЈ већници Градске куће у Суботици, поводом Међународног дана енергетске ефикасности, данас је одржана конференција у оквиру пројекта „Еnergy efficient public power“, који је део Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије.

ШКОЛЕ ДОБИЛЕ НОВА ВРАТА И ПРОЗОРЕ: У Суботици одржан скуп посвећен енергетској ефикасности

Фото: ОШ Марко Вуковић

Партнери на овом пројекту су Општина Сатница Ђаковачка и Град Суботица, а заснован je на успостављању енергетски ефикасних јавних зграда кроз примену електрана на обновљиве изворе енергије као пример енергетски одрживе и еколошки прихватљиве јавне политике. Укупан буџет пројекта је 1.420.000 евра, од тога је за партенере из Хрватске намењено 693.000 евра, а за Суботицу 727.000 евра. У оквиру пројекта урадиће се енергетска санација ОШ „Матко Вуковић” и Основне и средње школе “Жарко Зрењанин” у вредности од нешто више од 150.000 евра. Такође, на девет објеката јавне намене у Суботици биће постављени, соларни панели, а то су ТШ „Иван Сарић“, Дом за децу ометену у развоју „Колевка”, ПУ „Наша радост”, Нова општина, Отворени универзитет, Основна и средња школа „Жарко Зрењанин”, базен „Прозивка”, Политехничка школа и ОШ „Соња Маринковић”.

Како је објасника Божидарка Голубовић, менаџерка овог пројекта, он је заснован на успостављању енергетски ефикасних јавних зграда кроз примену електрана на обновљиве изворе енергије као пример енергетски одрживе и еколошки прихватљиве јавне политике.

- У оквиру овог пројекта Град Суботица и општина Сатница Ђаковачка желе да изграде соларне системе, соларне електране на јавним установама –0,45 МW и мреже енергетски ефикасне јавне расвете. Ово ће подићи свест о важности заштите животне средине и потенцијала за коришћење енергетске ефикасности и соларних електрана - објаснила је Божидарка Голубовић. - У Основној и средњој школи „Жарко Зрењанин“ завршени су радови на замени прозора и врата чиме се повећала енергетску ефикасност саме зграде. Радови на школи 'Матко Вуковић' се приводе крају, чиме ће ова зграда која је стара више од једног века засијати другим сјајем а деценијски проблем старих прозора напокон ће бити решен а укупни трошкови енергије бити смањени. С обзиром да је ова школа и наше културно благо, приликом извођења радова водили смо се условима које је прописао Међуопштински завод за заштиту споменика културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)