КОЛАЧАРЕ РАЂАЈУ "КАО ЧИЧАК": Почела резидба воћа у Јадру, мајстори из Руњана имају пуне руке посла (ФОТО)

В. М.

03. 03. 2021. у 21:01

КОЛАЧАРЕ РАЂАЈУ КАО ЧИЧАК: Почела резидба воћа у Јадру, мајстори из Руњана имају пуне руке посла (ФОТО)

Фото: В. Митрић

РЕЗИДБА воћа у Јадру, Вуковом крају, је почела са првим лепим мартовским данима.

Вредни домаћини, попут Горана Митрића и његовог стрица Радомира, увелико су у воћњаку, да орежу свако од многобројних и разних воћки, међу којима има и оних засађених и пре четири деценије, а које се добро држе.

Домаћин Горан каже да је "јако важно да се резидба обави благовремено и боље је да се то чини икако, него никако". Иза њега је богато искуство и знање у том послу.

- Почео сам резидбу од древне сорте јабуке "Колачара",  које рађају "као чичак" и које са хемијом немају ама баш никакве везе – каже Горан.

- Овај посао мора да се ради смирено, лагано и посвећено, без журбе.Отприлике каква буде резидба, такав ће бити и берићет, под условом да је, зимус, свака воћка била заштићена од ниских температура и глодара.

Фото: В. Митрић

Ово је чувен и шљиварски крај, поднебље где добро рађају и џанарике, брескве, кајсије, крушке, јабуке и ништа мање вишње, трешње и јагодичасто воће.Овдашњи мајстори верзирани су и за винову лозу, која се враћа у лознички крај, по ком је давно добио име.

- Сређујем винову лозу у мом и домаћинству мог синовца, која је прошле године, као и сваке, родила и по количини и по квалитету, што значи да се труд исплатио -каже  домаћин Радомир Митрић, док разгледа воћњак и спрема се за резидбу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)