ЖЕЉА ЗВАНА - ВАТРОГАСЦИ: У десетак села око Равне Горе већ годинама није стационирано ниједно возило за борбу са пожарима

М. БОШЊАК

04. 03. 2021. у 09:22

ЖЕЉА ЗВАНА - ВАТРОГАСЦИ: У десетак села око Равне Горе већ годинама није стационирано ниједно возило за борбу са пожарима

Фото Танјуг

ИАКО пожари у такозваним горњим селима, а таквих је десетак око Равне горе, која гравитирају ка варошици Прањани и припадају територији Горњег Милановца уопште нису реткост, овде одавно није стационирано ниједно ватрогасно возило!

Посебно је занимљиво и то што су око питања решавања овог великог проблема сагласни власт и опозиција у милановачкокм локалном парламенту.

- Зато што је читав прањански крај већ годинама запостављен, у случају пожара на интервенцију морају да долазе ватрогасне екипе из Милановца, а нека од незаштићених села су од града удаљена и по 50 километара. Дакле, док стигну, ватра учини своје... Због тога предлажемо да се распореди бар један ватрогасни камион, те одреди дежурни возач који ће дејствовати и, до доласка екипа из општинског средишта, бар покушати да спаси што више личне имовине, кућа и окућница, шума... - категоричан је одборник Бошко Миловановић, сада члан недавно основаног Таковског покрета.

И, први човек Општине Дејан Ковачевић (СНС) каже да поштује тај предлог као оправдан.

Дејан Ковачевић, Фото М. Бошњак

- У Прањанима би требало да се формира Добровољно ватрогасно друштво, па да му се испрва помогне набавком бар једног специјализованог возила, а ту јединицу Цивилне заштите бисмо затим опремили онако како струка предложи - каже Ковачевић.

После свега, Миловановић најављује да ће процедура формирања ДВД бити брзо покренута, а Општински штаб за ванредне ситуације - уз подршку идеји - има и извесна упозорења.

- Општина по закону не мора да формира јединице Цивилне заштите, ако у њој постоји добровољно ватрогасно друштво са бар 20 чланова. Оно овде формално постоји, али не делује, па ћемо устројити ту јединицу за прањански крај, акценат ће бити за заштити од пожара, а иницијативу би требало да покрене Месна заједница. Јер, Цивилна заштита је скупа, сваки њен припадник има право на новчану накнаду једнаку плати у фирми, ако је у радном односу, а незапослени у висини просечне месечне зараде, сразмерно броју дана током којих су били ангажовани, уз надокнаду за исхрану, смештај, путне трошкове...

Милорад Димитријевић, Фото Архива

Опрему за ту јединицу имамо, све је ново и исправно, па та јединица може одмах да је преузме. Преостају само набавка униформи и обука чланова - закључује начелник Штаба Милорад Димитријевић.

Бошко Миловановић, Фото М. Бошњак

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)