УКИНУТА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЛЕСКОВЦУ: Поплаве нанеле штету од око 95 милиона динара

И.М.

03. 03. 2021. у 13:05

УКИНУТА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЛЕСКОВЦУ: Поплаве нанеле штету од око  95 милиона динара

Фото: И.М.

ГРАДСКИ Штаб за ванредне ситуације у Лесковцу укинуо је ванредну ситуацију која је у увом граду уведена након јануарских поплава. Оне су нанеле штету чија је укупна вредност процењена на око 95 милиона динара.

Надлежне комисије су пописале оштећења на 177 стамбених, 234 помоћна и пет пословно – привредних објеката као и на два моста, у Јелашници и Турековцу, у укупној вредности од око 50 милиона динара.

Штету у вредности нешто већој од 45 милиона динара претрпела је и пољопривредна производња у чак 30 катастарских општина где су пописане последице, поплава и бујичних вода насталих услед обилних падавина, на пољопривредном земљишту, културама, механизацији и опреми за рад као и на сточном фонду.

- Оперативним планом за ову годину планирају се радови на санацији и уређењу целокупног корита Рударског канала, у дужини од 11,5 километара, и целе трасе Шаиновачког канала чија је дужина 1,3 километра, јер је на ове две локације било највише проблема – казао је Раде Велинов, шеф градског Одељења за привреду и пољопривреду.

Од 7. до 10. јануара на подручју Лесковца пало је 133,3 литара кише по метру квадратном, а само 10. јануара 64,1 литар. То је довело до изливања водотокова на великом броју локација. Надлежни су истакли да су учинили све што је било у њиховој моћи како би помогли угроженом становништву и да су за то користили сву расположиву механизацију и људство, а у помоћ су притекли и припадници Сектора за ванредне ситуаицје МУП-а Србије и Војске Србије.

ПОМОЋ ДРЖАВЕ

- Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије помаже око штете на стамбеним објектима која је процењена на 20 милиона динара, а биће упућен и захтев за процењену штету на мостовима од 21 милион динара. Не можемо против природе и временских непогода. Искуство је показало да смо добро припремљени да реагујемо у таквим ситуацијама, али морамо више да радимо на превентиви и да је подигнемо на виши ниво – закључио је је Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)