ФЕКАЛИЈЕ СЕ СЛИВАЈУ НИЗ УЛИЦУ: У Житишту крај Зрењанина одводи подземних вода већ годинама извор заразе и смрада

Б. Грујић

03. 03. 2021. у 07:26

ФЕКАЛИЈЕ СЕ СЛИВАЈУ  НИЗ УЛИЦУ: У Житишту крај Зрењанина одводи подземних вода већ годинама извор заразе и смрада

Фото Невена Маринковић

КАНАЛИ за одвод подземних вода у Житишту крај Зрењанина већ годинама су извор заразе и несносног смрада.

Не само да се у те одводе који воде директно у реку Бегеј, пуштају отпади из локалне кланице, већ у њима завршавају и фекалије из породичних домаћинстава.

Најгора ситуација је у Железничкој улици, а мештанка овог краја Невена Маринковић од 2015. године води битку да се реши врло велики проблем. Подршку у својој борби недавно је добила и од већине својих комшија, који окупљањем желе да укажу на своју муку.

- Не желим ни у кога директно да упирем прстом, али тачно се зна које куће цевима фекалије испуштају директно у канал и угрожавају наш опстанак овде - каже Невена.

- Небројано пута сам се жалила разним инспекцијама општине Житиште. Инспектори који су излазили на терен су то и утврдили и наложили да се канализационе цеви које су директно изведене у канал, уклоне. Те цеви су, међутим, спуштене дубље, закамуфлиране, да се не виде, а све је остало исто.

Невена прича да је имала и непријатности са несавесним комшијама који су највише угрожавали средину у којој сви живе.

- Пријављивали су ме полицији за наводни напад - каже Невена.

- Није ми пријатно, али ово је постало несношљиво. И даље се пуштају фекалије у канал и цеви из домаћинстава се лепо виде, када се приђе каналу. Недавно сам уснимила комшију који живи са супротне стране канала, како црево из свог канализационог одвода, спроводи и пушта у канал.

ПЛАТО КЛАНИЦЕ ПУН ОТПАДА

ИНСПЕКЦИЈА је покренула поступак против компаније "Премијум чикен" из Житишта, због неправилности у раду и непоштовања прописа који се тичу управљања отпадним водама. Приликом контроле, инспектори су утврдили да кланица и прерада, које раде са 40 посто капацитета, остатке животињског порекла и воду разливају по околном платоу и уливају у интерну канализацију.

Фото Невена Маринковић

- Нама није циљ да кажњавамо, већ да јачамо свест о значају одговорног поступања према природи, али нећемо толерисати пропусте у погледу обавеза везано за заштиту околине - истакла је у саопштењу министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић.

- Од компаније "Премијум чикен", очекује се да што пре отклони све неправилности.

Радојица Иванчевић, директор Јавно-комуналног предузећа "Екос", каже да ће овај проблем са каналом у Железничкој улици али и бројним другим у Житишту, који траје деценијама, бити трајно решен већ овог пролећа.

- Када се активира пречистач који ће неутралисати подземне воде, које у ствари задају највеће главобоље, све ће бити решено.

- Чистач је постављен, 99 посто и у току су последње фазе његовог комплетног активирања и напокон ће сви канали у Житишту бити без подземне воде - каже Иванчевић.

- С друге стране, бахато и несавесно испуштање отпада из канализације домаћинстава, у надлежности је инспекцијских служби, које треба да реагују по пријави грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)