ТРИ ВИНОГРАДА У КРУШЕВЦУ: Настављено орезивање свете лозе с Хиландара у Србији

С. Бабовић

28. 02. 2021. у 15:01

ТРИ ВИНОГРАДА У КРУШЕВЦУ: Настављено орезивање свете лозе с Хиландара у Србији

Фото: Приватна архива

ОРЕЗИВАЊЕ лозе са Свете Горе, која је почело на Светог Трифуна у порти Цркве Свете Тројице у Трстенику, настављено је данас у Крушевцу у три мала винограда поред цркава Лазарице,Светог Ђорђа и Светог Јована.

Ову лозу из старог хиландарског винограда архимандрит Стефан лично је орезао 2017.године, а захваљујући труду представника Организационог одбора за обнову Милентије, проф. Др Небојше Марковића, главног пројектанта обноце економије СПЦ на Светог Гори,Епархије крушевачке и у сарадњи са историчарима и научницима из Александровца и Крушевца, лоза је завршила код калемара Раце Пантелића у Селишту надомак Трстеника.

Фото: Приватна архива

Ту је искалемљена током 2017.и 2018.године,док је садња обављена надомак познатих манастира и цркава,у малим вртовима и вионогради манастира Свете Петке на Дубу, александровачких манастира Дренче, Руденица, Светих српских просветитеља и учитеља, трстеничке Љубостиње, Цркве Свете Тројице, манастира Студеница, Жича, Велуће, Каленића, Раванице, Манасије, Храма Светог Саве на Врачару.

Фото: Приватна архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)