АГРАР "ПОДИЖЕ" РАЂЕВИНУ: Министар Бранислав Недимовић у Крупњу најавио нове субвенције пољопривредницима

В. Митрић

27. 02. 2021. у 07:30

АГРАР ПОДИЖЕ РАЂЕВИНУ: Министар Бранислав Недимовић у Крупњу најавио нове субвенције пољопривредницима

Фото В. Митрић

ДРЖАВА ће већ почетком наредног месеца финансијски помоћи сваком пољопривредном произвођачу који је власник земљишта и за то је укупно опредељено 7,6 милијарди - поручио је из Крупња, током посете овом делу Србије и разговора са представницима ове и суседних општина, министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Крајем марта, најавио је, треба очекивати "један велики позив" који се ради заједно са Светском банком, по принципу 50 одсто бесповратна средства, 40 одсто кредит и десет одсто учешће сопствених средстава, пре свега за набавку механизације и опреме у повртарству, воћарству и сточарству.

- За ту меру ће на раполагању бити 38 милиона долара - прецизирао је министар, уз напомену да следи измена Закона о комасацији и пољопривредном земљишту јер је држава, у инвестиционом програму названом "Србија 2025", управо за укрупњавање поседа наменила око 70 милиона евра.

Ивана Поповић, Фото В. Митрић

Новина је и то да ће се програм IPARD III од наредне године првенствено односити на изградњу комуналне инфраструктуре - водоводне и канализационе мреже, те путева - а носиоци посла ће бити локалне самоуправе.

Недимовић је прокоментарисао и наводе о смањењу субвенција, истакавши податак да су оне биле и остале 4.000 по хектару, а 1.200 је било предвиђено за гориво које је ове године појефтинило за око 20 динара, па је само та помоћ изостала.

- Држава и Министраство пољопривреде прате тржиште и, уколико се нешто интензивније буде мењало, спремни смо да интервенишемо - закључио је Бранислав Недимовић који је у Рађевини и Подрињу боравио захваљујући великом труду народног посланика из овог краја Иване Поповић.

Ова млада жена, наиме, представљајући у Народној скупштини људе из Крупња и Малог Зворника, свакодневно брине за аграр и промовише овдашње потенцијале за пољопривредну производњу.

Притом, пре уласка у политичке и посланичке воде - на прадедовском имању, у селу Кржава изнад Крупња - Ивана је покренула производњу џема и других посластица које су већ постале препознатљиве широм региона.

После разговора са министром Недимовићем и о другим проблемима људи из овог дела Србије, није крила задовољство због чињенице да, како каже, Крупањ током претходних деценија није могао ни да сања овакву посвећеност државе, те посебно наглашава податак да су током обнове после поплава које су 2014. ојадиле и Рађевину, оштећени добили и много више него што је било обећано. Подсећа на обновљене и изнова саграђене куће, уређење водотокова, подизање јаловишне бране, изградњу модерних саобраћајница...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)