ДУГОГОДИШЊИ РАД "КРУНИСАН" ЗНАЧАЈНОМ ПУБЛИКАЦИЈОМ: Историјски архив у Шапцу објавио каталог изложби "Архив на тргу"

В.М.

24. 02. 2021. у 23:36

ДУГОГОДИШЊИ РАД КРУНИСАН ЗНАЧАЈНОМ ПУБЛИКАЦИЈОМ: Историјски архив у Шапцу објавио каталог изложби Архив на тргу

Фото: ГУ Шабац

ДУГОГОДИШЊИ рад Међуопштинског историјског архива, крунисан је значајном публикацијом каталогом изложби "Архив на тргу" који је свечано представљен у његовим просторијама.

У каталогу су обухваћене све досадашње изложбе ("Упознајте архив", "Кључеви града", "Архивирана архитектура", "Шабац 1918-1938", "Писма из шабачког архива", "Шабац и култура") које су реализоване у отвореној галерији на тргу у периоду од 2016. до 2020. године, а чији су аутори Гордана Филиповић, Радомир Петровић и Ивана Досковић. Промоцији је присуствовао градоначелник Шапца, др Александар Пајић.

- Град Шабац ће подржати институције које својим радом доприносе квалитету живота у локалној средини - каже градоначелник Пајић.

- Ово је добар тренутак за ретроспективу свега онога што архив поседује од 2015. године како би то приближио грађанима и показао богат фонд. Више од два километра архивске грађе налази се у овом архиву. То је оно што наши суграђани треба да знају јер се то трајно чува и говори нам о култури и дешавањима у временима која су прошла. Ми морамо да се трудимо да сачувамо и оставимо много тога што ће бити забележено у Међуопштинском историјском архиву. Битно је да сачувамо најзначајнија, најинтересантнија и најатрактивнија документа, оно што је традиција за генерације које долазе, јер знајући своју прошлост знамо како на најбољи начин да градимо своју будућност.

Овај пројекат не би био реализован да Министарство културе и информисања није препознало да архив поседује историјско благо у својим депоима, а каталог је штампан захваљујући њиховим парама.

- Каталог "Архив на тргу" садржи шест изложби које смо до сада организовали као одраз времена од друге половине 19. века и прве половине 20. века и све оно што наша установа поседује. На један посебан начин презентовали смо јавности део блага које чувамо у својим депоима кроз тематске и садржајне поставке - рекао историчар и један од аутора публикације Радомир Петровић.

Архив поседује девет депоа од којих је седам попуњено, а у њима се налази два километра архивске грађе. Она је распоређена у 499 архивских фондова, шест личних и 14 збирки.

- Међу фондовима од изузетног значаја издвојила бих фонд Окружног суда у Шапцу још из 1805. године, овде је сачуван најстарији документ пресуда Правитељствујушчег совјета из Боговађе. Такође поседујемо печате из периода кнеза Милоша Обреновића из времена турске владавине, фотографије династије Обреновић, победе краља Александра као и писма која су веома значајна, а тичу се времена Јанка Веселиновића и Стојана Новаковића. Богати смо културном и историјском грађом - рекла је в.д. директора Међуопштинског историјског архива Јелена Мијаиловић и позвала све суграђане, институције и историчаре да дођу и истраже историјско наслеђе које архив поседује и чува.

У изради публикације каталога "Архив на тргу", учествовали су запослени на основу фондова архива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)