ЗБОГ АУТО-ПУТА СЕОБУ ОЧЕКУЈЕ ПОЛА ТРБУШАНА: Радови на новој траси "Милоша Великог" од Прељине до Паковраћа, на територији Чачка

В. ИЛИЋ

24. 02. 2021. у 09:11

ДЕСЕТАК стамбених зграда и помоћних просторија шест породица из чачанског села Трбушани се нашло на траси ауто-пута "Милош Велики", од Прељине до Паковраћа, па ће после успешног договора о обештећењу поменути објекти бити срушени, а породице исељене.

ЗБОГ АУТО-ПУТА  СЕОБУ ОЧЕКУЈЕ ПОЛА ТРБУШАНА: Радови на новој траси Милоша Великог од Прељине до Паковраћа, на територији Чачка

Фото В. И.

- Ради се о шест домаћинстава у којима свако има по једну и више стамбених јединица.

Поред тога, биће срушени и помоћни објекти, штале, тремови... а мораће да се уклони чак и једна фарма кокошака - каже председник Месне заједнице у Трбушанима Милан Павловић којем, такође, следује селидба.

Овдашњи људи су, сазнајемо, суме за обештећење договарали са представницима "Београд путева", а Павловић прецизира и то да су појединци издејствовали и одређене клаузуле по којима додатна потраживања могу да затраже уз помоћ суда. Путарима је, притом, најважнији договор о томе да ни такав евентуални епилог неће одлагати почетак радова на овој деоници ауто-пута.

- Од шест породица које ће бити исељене, две ће потражити додатне, судске процене. Свима нам је тешко јер се ради о нашој дедовини, али смо истовремено свесни и чињенице да се ради о вишем, државном интересу. Моје домаћинство чине две куће и два помоћна објекта са 28 ари плаца, па сам ипак морао да се помирим са судбином - објашњава Павловић.

А, Драгиша, његов комшија истог презимена, не само што је сам скинуо кров са куће, већ је раскрчио и двориште, па сада припрема покућство за селидбу.

- Цреп ћемо искористити, као и сав намештај из куће, а шталу и овце поклањамо манастиру. Већ смо купили плац у центру села, па ускоро започињемо изградњу нове куће - објашњава овај домаћин.

Досад је, иначе, од шест породица, измештање домаћинстава и рушење објеката наплатило њих четири, док две још нису потписале споразум. У сваком случају, свима рок да се иселе истиче првог дана априла.

Јер, радови на том делу трасе "Милоша Великог" су већ почели и ископ је "пришао" првим кућама.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)