ДЕЛА ЈАЧА ОД МЕЂА И ПОДЕЛА: Две деценије постојања Удружења радника-уметника Србије и Црне Горе

М. БОШЊАК

22. 02. 2021. у 07:26

ДЕЛА ЈАЧА ОД МЕЂА И ПОДЕЛА: Две деценије постојања Удружења радника-уметника Србије и Црне Горе

Фото М. Бошњак

БЕЗ велике помпе, у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, Удружење радника-уметника Србије и Црне Горе са седиштем у Горњем Милановцу обележава две деценије постојања.

- Без обзира на било чију и било какву политику и, нажалост, државни разлаз Србије и Црне Горе, заједнички уметнички рад и сарадња доказују наше уметничко, национално и братство у сваком смислу човечности! Чојство опстаје у нашој уметности, а она је срж и смисао нашег постојања - поручују чланови који су, по први пут од оснивања, уприличили ретроспективну изложбу дела из свог ликовног опуса.

ИСТОРИЈА

- УДРУЖЕЊЕ је основано у Фабрици аутоделова (ФАД) у Горњем Милановцу, на Скупштини одржаној међу машинама и уз присуство чланова из још 46 фирми занатских радионица, али и са села. Убрзо су нам се, захваљујући и "Вечерњим новостима", придружили радници-уметници из свих крајева Србије и Црне Горе - објашњава председник Радојко Солујић.

Поставка у Модерној галерији Културног центра из Горњег Милановца је била одличан повод за присећање и на остале делове богатог опуса Удружења - од вајарства, до старих заната - којима су пунили не само галерије, већ и литерарне радионице широм Србије и Црне Горе.

НАЈМЛАЂИ КОВАЧ НА БАЛКАНУ

МЕЂУ члановима је и вероватно најмлађи ковач на Балкану Стефан Ристовић (15) који, уз редовно школовање, занат учи у старинској радњи свог оца Горана (45), где израђује древно витешко оружје, мачеве, сабље...

И, из њихове радионице - једине под шумовитим обронцима планине Рудник - до дуго у ноћ одзвањају чекић и најковањ.

Фото М. Бошњак

- Оружје кујем на прастари начин, иако отац има и модернију ковачку технологију, али се држим старе мудрости да: "Кад искра сева, ковач пева" и наставићу да чувам традицију - поручује Стефан (на слици).

Поносни су и на то што, кажу, слично удружење радника-уметника постоји још само у Чикагу, али је - за разлику од Милановчана - оно у Америци ограничено на такозвани металски комплекс.

- Радови ликовних уметника који су чланови овог Удружења су високо рангирани и признати, а ми смо приказали дела 40 стваралаца од којих неки тренутно живе и на ширем простору Балкана - каже кустос, историчар уметности и уредник ликовних програма у Културном центру из Горњег Милановца Радош Гачић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)