ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ГРАДА СОМБОРА: Тродневне манифестације почеће у среду. 17. фебруара

Ј.Бекић

15. 02. 2021. у 13:59

ГРАД Сомбор ће у среду, 17. Фебруара, обележити 272. годишњицу стицања статуса слободног краљевског града, односно дан када је 1749. године царица Марија Терезија потписала повељу којом се Сомбор уздигао у ранг слободних и краљевских градова.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ГРАДА СОМБОРА: Тродневне манифестације почеће у среду. 17. фебруара

Фото: Ј. Бекић

Манифестација ће трајати три дана. Дан Града ове године посвећен је обележавању 280 година узгајања кукуруза, веку од оснивања Буњевачког кола и 100 година од првог послератног пописа и првог помињања моношторских Рома.

Свечана академија биће одржана 17. фебруара од 12 часова у Народном позоришту , на којој ће бити уручена „Повеља града“, као и захвалнице за појединце, организације, предузећа и установе које су дале свој несебични допринос Граду Сомбору у претходној години. Од 17 сати на великој сцени позоришта ће бити одржана промоција књиге Милана Степановића „Сомбор – слово по слово, 101 прича у 30 слова“.

Фото: Ј. Бекић

Посетиоци  ће од 19 часова у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ моћи да погледају изложбу фотографија Иштвана Вирага под називом „Записи о природи и људима“.

 У четвртак од 17 часова у Галерији „Милан Коњовић“ на  програму је изложба „Људи, непресушно врело инспирације“, а сат времена касније у театру  ће бити изведена представа „Тенор на зајам“.

Последњег дана манифестације ,у петак,19.фебруара, суграђани,али и гости имаће прилику да погледају изложбу у Градском музеју под називом „Сомборски Буњевци“ (17 сати) и пројекцију филма „Скупљачи перја“  у великој сали Културног центра  у 19 часова.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)