ПРОГЛАШЕНИ НАЈБОЉИ ВИНАРИ: Пети Сабор Левачких винара и виноградара у Рековцу

З. Глигоријевић

12. 02. 2021. у 19:30

СТРУЧНОМ жирију, који је поводом петог Сабора винара и виноградара у Пољопривредно-ветеринарској школи у Рековцу, оцењивао вина 77 винарија, није било лако да одабере најбоље произвођаче.

ПРОГЛАШЕНИ НАЈБОЉИ ВИНАРИ: Пети Сабор Левачких винара и виноградара у Рековцу

Фото: З. Глигоријевић

Према њиховој оцени, најбоље бело вино произвео је Радиша Стефановић из Лепојевића, победник у категорији розе вина је Зоран Миљковић из Риљца, док је најбоље црвено вино произвео Саша Милојевић из Крагујевца. Награде најбољим винарима додељене су данас.

- Трећа сам генерација винара у породици, после деде Милутина и оца Малише. Нема тајни. Квалитет је највероватније донело дугогодишње искуство – каже за „Новости“ Милош Дачић (30) из Лепојевића, који је добио другу награду за розе и другу за црвено вино.

Фото: З. Глигоријевић

Отварајући сабор, председник општине Александар Ђорђевић оценио је да је пољопривреда једна од окосница развоја рековачке општине, а да су винари и виноградари су свакако носиоци тог развоја.

- Веома смо поносни на левачко виногорје, имамо велики број већих винарија, чија вина су чувена и ван Србије. Локална самоуправа одлично сарађује са винарима, урадићемо све што треба да бисмо им помогли дад имају врхунска вина и да бисмо имали све веће површине под виновом лозом, под којом је тренутно 1.000 хектара- поручио је Ђорђевић.

Фото: З. Глигоријевић

Председник Организационог одбора Стојан Јевтић сматра да је задатак манифестације да афирмише квалитет левачког вина, која су на иностраним изложбама забележила значајне резултате, међу којима су и златне медаље.

Фото: З. Глигоријевић

- Левач спада у ретка подручја која имају све неопходне карактеристике да би се правила добра вина, али су виногради, два пута настрадали због болести. други пут, пре 15 година, и тада је већина њих било искрчено, иако су били још увек продуктивни. Озбиљније обнављање винграда започето је пре десетак година – казао је Јевтић.

З. Глигоријевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)