НА КОВИД-ФРОНТУ У САНАТОРИЈУМУ: "Црвена зона" у делу специјалне болнице за плућне болести у Сурдулици

Ј. СТОЈКОВИЋ

13. 02. 2021. у 10:10

ОДЛУКА Министарства здравља од 29. јуна прошле године, да се део капацитета Специјалне болнице за плућне болести, коју у Сурдулици и даље сви зову Санаторијум, определи за лечење ковид пацијената се - седам месеци касније - показала као више него оправдана.

НА КОВИД-ФРОНТУ У САНАТОРИЈУМУ: Црвена зона у делу специјалне болнице за плућне болести у Сурдулици

Фото Ј. Стојковић

Јер, иако су за борбу против пандемије одвојена 63 кревета, док је остатак установе остао да ради у редовном режиму - пружајући помоћ најтежим плућним болесницима са југа Србије - искуство сурдуличких лекара, који иначе брину о више од 250.000 људи из овог дела замље, показало се као драгоцено у актуелној епидемиолошкој ситуацији.

Др Славиша Костић, Фото Ј. Стојковић

- Организацијом болнице у ова два одвојена система смо смањили притисак на веће здравствене центре у окружењу, а то је било могуће само уз максимално залагање свих запослених, од којих већина дуже од пола године не зна за предах - каже директор Специјалне болнице за плућне болести др Славиша Костић, наглашавајући и то да су се они са короном суочили још пре званичног уласка у "црвену зону".

ИСТОРИЈА

СПЕЦИЈАЛНУ болницу за плућне болести у Сурдулици је у августу 1924. отворио лично краљ Александар Карађорђевић и дуго је била намењена лечењу туберколозних пацијената. Током последњих деценија, преовладавају неке друге дијагнозе, а установа тренутно располаже са стотину болесничких постеља и има исто толико запослених.

Фото Ј. Стојковић

Иначе, после смиривања ситуације у септембру, накратко су се вратили у редован режим рада, али је већ у новембру било неопходно да се поново активира овдашњи ковид део. И, сви медицинари су подељени у две групе, за рад са зараженима и онима са стандардним дијагнозама, па се после три месеца - ротирају.

- У другом таласу епидемије, овде смо имали укупно 246, а током трећег таласа, од 9. новембра, чак 343 пацијента - прецизира др Костић, наглашавајући да су са територије Пчињског округа, неретко, овде лечене и читаве породице, али и велики број корисника овдашњег Дома за старе, са придруженим болестима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)