УГРОЖЕНО ОКО 2.000 СВИЊА: Афричка куга прети да десеткује сточни фонд у Алексинцу (ВИДЕО)

Д. АЛИХОЏИЋ

09. 02. 2021. у 12:15

ЗБОГ афричке куге свиња, досад је у алексиначким селима Мозгово и Краљево уништено стотинак грла, а мештани страхују да ће слична судбина задесити још око 2.000 грла, колико се процењује да их укупно има.

УГРОЖЕНО ОКО 2.000 СВИЊА: Афричка куга прети да десеткује сточни фонд у Алексинцу (ВИДЕО)

Фото Д. Алихоџић

Надлежни, с друге стране, тврде да су током последњих 10 дана предузете све мере да би се ширење болести зауставило.

- Екипе ветеринара и ветеринарских инспектора који пописују грла и узимају брисеве од сумњивих су непрекидно на терену. И, ако је брис макар једне позитиван, уклањају се све свиње из тог домаћинства. Пратимо и контакте које су укућани имали са осталим газдинствима, јер се не зна како је зараза стигла, а афричка куга се најпре појавила у два домаћинства из Мозгова, где се у чак 180 кућа гаји укупно 1.800 свиња - каже републички ветеринарски инспектор и руководилац Кризног центра за сузбијање афричке куге свиња на територији јужне Србије Мирољуб Марјановић.

 

ЗАМРЗИВАЧ

ПОРЕД живих свиња, у једној кући из Мозгова је заплењено и месо из замрзивача, јер је у домаћинству недавно био свињокољ, а вирус на тако ниској температури може да "преживи" и 1.000 дана.

Мирољуб Марјановић, Фото Д. Алихоџић

Епидемиолог из нишког Ветеринарског института Зоран Раичевић каже да човек није угрожен, али да је - поред дивљих свиња - најчешћи преносилац ове заразе, за коју не постоје ни превентива, ни вакцина, ни лек.

Данијела Петковић, Фото Д. Алихоџић

- Губитак апетита код свиња је један од првих симптома, па апелујемо на све домаћине да, без обзира на то што је уништавање свега из обора неминовно, пријаве чим примете нешто сумњиво - каже Раичевић и напомиње још да су и сва села у пречнику од три километра око Мозгова проглашена за угроженом територијом.

Подручје Алексинца и део Ражња су угрожени, па нема промета свињског меса, нити "живе ваге".

- Остала сам без пет крмача, два вепра и осам прасића, али није било друге - каже Данијела Петковић из Мозгова, док њен комшија Братислав Цветковић још страхује за својих девет моравки, које су засад здраве, али под надзором.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)