ЈАСАН ПРОГРАМ И 20 МИЛИОНА ПОДРШКЕ: Покрајински секретаријат за привреду и туризам помаже винарима и виноградарима

Ј.Л.

08. 02. 2021. у 16:33

ПОКРАЈИНСКИ секретаријат за привреду и туризам у буџету за ову годину наменио је 20 милиона динара за унапређење дегустационог туризма, у области винарства и виноградарства.

ЈАСАН ПРОГРАМ И 20 МИЛИОНА ПОДРШКЕ: Покрајински секретаријат за привреду и туризам помаже винарима и виноградарима

Фото Д.Цураћ

По речима Ненада Иванишевића, покрајинског секретара за привреду и туризам, подстрек за ову област омогућен је захваљујући повећању буџета од чак 66 одсто.

- Вино, храна и добри људи су брендови наше земље и поднебља, те обједињени у јединствену целину чине туризам у правом смислу – поручио је Иванишевић на панел презентацији Програма развоја винарства и виноградарства Републике Србије за период 2021 – 2031. године, који је Влада Републике Србије усвојила крајем прошле године. - Имамо конкретан циљ, јасну стратегију из које ћемо креирати акционе планове за сваку годину, свако је одговоран за оно на шта се обавезао да ће учинити и спровести. То је приступ који доноси резултат. Почетком марта расписујемо конкурсе и за ову намену, те позивам све који желе да се пријаве да заједнички унапредимо ову област по којој је, између осталог, Војводина препознатљива.

Иначе, на иницијативу овог секретаријата Покрајина поново враћа робни знак „Најбоље из Војводине“.

- Сигуран сам да ће велики број винара и виноградара управо и бити носилац овог знака, који говори о квалитету и промовише регију где је настао – додаје Иванишевић.

Иначе, Програм развоја винарства и виноградарства Републике Србије за период 2021 – 2031. године, намењен винарима и виноградарима предстсавља опсежну анализу светског винарства и виноградарства, али и винарства у нашој земљи, представљајући позицију Србије на винској светској мапи. Њиме се дефинишу сви проблеми, недостаци, као и простор, могућности и потенцијали винарства у Србији, као и у АП Војводини, а обухвата и питања призводње садног материјала, јачања сектора расадничарства које има значајан потенцијал уз повећање површина под засадима винове лозе.

Његови аутори су били усмерени на унапређење квалитета производа у оквиру ове гране, на подизање свести о улози и значају аутохтоних сорти, специфичном идентитету и аутентичности, са циљевим повећања квалитета вина. Фокус је стављен на идентитет и аутентичност, органску производњу, учешће на светском, али и заштиту сопственог тржишта.

Документом су дефинисани и параметри за ,,стварање кадрова“ у овој сфери производње, са циљем да се у току наредне деценије винарство и воноградарство постави на пиједестал који завређује, те као важна област заузме своје место у привреди и на тржишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)