СПРЕЧЕНА КАТАСТРОФА НА СРПСКОМ ЈЕЗЕРУ: Челична сајла зауставила огромне количине отпада (ФОТО)

С.Б.

31. 01. 2021. у 21:36

ЧЕЛИЧНА сајла на језеру Ћелије код Крушевца, коју су у току дана поставили радници ЈКП Водовод и Рибочуварске службе Расина успела је да задржи велике количине комуналног отпада (на слици). У Одељењу за ванредне ситуације града Крушевца вечерас је потврђено „Новостима“ да је заустављањем отпада спречен даљи продор ка водозхвату и угрожавање снадевања за 105.000 корисника регионалог система за водоснабдевање.

СПРЕЧЕНА КАТАСТРОФА НА СРПСКОМ ЈЕЗЕРУ: Челична сајла зауставила огромне количине отпада (ФОТО)

Фото: Одељење за ванредне ситуације

Како су „Новости“ раније објавиле,комунални отпад допловио је из река на територији општина Брус и Блаце,што је несрећна пракса која се годинама понавља. Као решење већ дуже време спомиње се изградња колектора на рекама Расина и Блаташница, које непосредно прете вештачком језеру.

Последње информације са терена су да је до изливања реке дошло у насељеном месту Ђунис, као и да је једна страна коловоза Крушевац - Делиград - Ниш под водом. Саобраћај се у том делу одвија једном страном пута,који је раније овог месеца био затворен услед изливања Јужне Мораве.

- Ситуација се редовно прати од стране припадника Саобраћајне полиције ПУ Крусевац и путарских екипа-кажу у Одељењу за ванредне ситуације.

- За сада нису угрожена 22 домаћинстава и три привредна субјекта у зони испод железничке пруге Београд-Скопље.

Велика количина отпада угрозила је и два моста у селу Капиџија,екипе ЈКП Крушевац раде на решавању овог проблема. На путу 2. реда Крушевац - Прокупље преко Јастрепца, на мосту на Трмчарској реци, екипе Крушевац пута привремено јсу санирале десну обалу узводно од моста, чиме је спречено даље оштећење.

Према последњим инормацијама са терена саниран је и квар на главном воду месног водовода у Великом Шиљеговцу, тако да је успотављено снавдебање водом за око 7.000 корисника. Припадници Ватрогасно-спасилачке јединице, Комуналне милиције и Електродистрибуције ноћас ће обилазити и организовати дежурства на угроженим подручјима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)