ПОМЕН ЖРТВАМА ХОЛОКАУСТА У НОВОМ САДУ: Сећање на датуме уткане болом

З. ГРУМИЋ

27. 01. 2021. у 15:38

ПОМЕН ЖРТВАМА ХОЛОКАУСТА У НОВОМ САДУ: Сећање на датуме уткане болом

Фото: Н. КАРЛИЋ

АКО ико може да разуме патњу кроз коју су пролазили Јевреји у Другом светском рату, то засигурно могу Срби, исто тако страдални народ који је претрпео огромне жртве у оба највећа светска сукоба, изјавио је данас градоначелник Новог Сада Милош Вучевић приликом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

После полагања венаца крај споменика жртвама Холокауста, на новосадском Јеврејском гробљу, градоначелник је подсетио на 27. јануар 1945. године, када је ослобођен логор Аушвиц, истакавши велики значај сећања на догађаје из прошлости, посебно оне тешке и болне, да се никад и нигде више не понове.

- Увек смо заједно на обележавању свих важних датума, посебно оних који су уткани болом у наше грађане – рекао је Вучевић подсетивши да је тако пре неколико дана обележена 79. годишњица злогласне Новосадске рације као и да се сваког априла обележава годишњица депортовања новосадских Јевреја у нацистичке логоре, спроведеног у само предвечерје Другог светског рата.

- То је био последњи напор нациста да очисте Нови Сад и читав овај крај од Јевреја. Тај погром је нанео бол и ненадокнадиве губитке за њихове породице, за јеврејску заједницу али и за цео Нови Сад и нашу државу.

Оценивши да вероватно нико боље од Срба не може да разуме патње кроз које је пролазио јеврејски народ, градоначелник је нагласио да су та два страдална народа увек разумели један другог.

- Поносан сам на чињеницу да антисемитизам никада није био прихваћен у Срба. Увек смо саосећали са јеврејским народом, с којим вековима живимо заједно.

На споменик жртвама Холокауста венац је положио и председник новосадске Јеврејске општине Мирко Адам, који је указао на неопходност сталног истраживања Холокауста, као неисцрпне теме за историчаре.

ПОДАЦИ говоре да је у Другом светском рату страдало око 4.000 новосадских Јевреја, од којих је око 2.000 депортовано у Аушвиц и друге нацистичке логоре смрти из којих се огромна већина њих није вратила. У jaнуaрскoj рaциjи 1942. гoдинe у Новом Саду је убијено више од 800 Jeврeja.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)