ЛУКСУЗНИ КВАДРАТ И ДО 5.000 €: Потражња за некретнинама у Новом Саду и даље превазилази понуду

С.БАЈИЋ

27. 01. 2021. у 09:23

ПОТРАЖЊА станова у Новом Саду и даље превазилази понуду, па цене некретнина лагано порасту већ две године, док на појединим, најатрактивнијим градским локацијама, у последње време скачу до готово невероватних износа. У центру града квадрат је достигао 5.000 евра.

ЛУКСУЗНИ  КВАДРАТ И  ДО 5.000 €: Потражња за некретнинама у Новом Саду и даље превазилази понуду

Фото Н. Карлић

По речима Драгана Грбића, грађевинског инжењера из агенције за промет некретнина "Лидер", са три деценије радног искуства, на то утичу економски, политички, социјални и однедавно, здравствени фактор.

- Нови Сад је регионални центар, људи долазе да се задрже а томе је посебно допринео развој "ИТ" сектора са сродним делатностима који је град претворио у највећу "силиконску долину" на Балкану - каже Грбић.

- Запослени у том сектору имају стабилне зараде, изнад просека и нису једини, с обзиром на то да се отварају нова предузећа. Банке дају кредите по повољним условима, драстично су умањене штедње које нису стимулативне, па велики број људи уштеђевине претвара у некретнине од којих има већу корист издавањем, него чувањем новца у трезорима.

На велики број градилишта, како наш саговорник истиче, утиче и чињеница да је Нови Сад перспективна средина, има потребу за некретнинама и зато долази до експанзије новоградње.

- Вредност новоизграђених станова одражава се и на пораст цена секундарних станова, па се често дешава да буду готово изједначене. Поједини то решавају одласком на мање атрактивне локације, куповином станова у сутерену, дуплекса извесно је, међутим, како нам пракса и искуство говоре, да цене некретнина веома тешко падају, а парадокс је да се "квадрати" најчешће купују када им је цена у порасту.

ВИКЕНДИЦЕ НА ЦЕНИ

- ПОТРАЖЊА је и за викендицама изузетно висока, на шта је утицала корона. Такође, тражене су и "урбане виле", стамбене куће за породично становање. Млади брачни парови најчешће се опредељују за новоградњу на Булевару Европе и патријарха Павла а центар, Лимани и део града уз Дунав као и Булевар ослобођења су и даље најтраженије локације.

На основу агенцијске понуде, цене квадрата у Новом Саду су у просеку око 1.200 - 1.350 евра. Вредност метра квадратног у центру града досеже више од 3.500 евра, док су цене на периферији, нарочито у зградама старим по шест-седам деценија, од 850 евра па навише.

Чињеницу да су на локацијама у центру града цене метра квадратног достигле невероватних 5.000 евра, инжењер Грбић објашњава као екстремним случајевима који нису правило већ уносе забуну на тржишту некретнина.

- Реч је о куповини кућа у централним градским улицама на чију цену иначе утиче 30 фактора, док се станови вреднују на основу 20 фактора. Купују их богати за престиж, углед и не питају колико кошта. Опште оцене су да смо у турбулентном периоду за тржиште некретнина али и средина у којој ће се и поред тешке ситуације цене квадрата задржати на високом нивоу - закључио је Грбић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)