СМЕРОВИ У СКЛАДУ СА ПРИВРЕДОМ: Нови начин планирања уписа у средње школе на територији Лознице

В. Митрић

26. 01. 2021. у 09:34

СМЕРОВИ У СКЛАДУ СА ПРИВРЕДОМ: Нови начин планирања уписа у средње школе на територији Лознице

Фото В. Митрић

ДОБАР план уписне политике за нову генерацију од 900 средњошколаца заснива се на ваљаном договору кроз исказане потребе привреде, праћења стања у Националној служби запошљавања и могућностима образовних установа - изјавио је помоћник градоначелника Лознице проф. Љубинко Ђокић, после састанка са директорима четири овдашње средње школе, те представницима Привредне коморе и НСЗ.

Каже и то да је у овдашњој Гимназији планирано 200 места за школовање на друштвеном, природном и информатичком усмерењу.

- Техничка школа има капацитет за 240 ученика првог разреда, са по 90 ђака у подручјима машинства и електротехнике, а 60 у грађевинској струци - објашњава Ђокић.

САРАДЊА Фабрика кинеске компаније "Минт", Фото Фејсбук

- Са могућностима да упише 210 ђака, Средња школа "Свети Сава" планира два одељења у подручју рада хемије, неметала и графичарске делатности, три одељења у области здравства, те по једно за пољопривреду и прераду хране, односно за личне услуге. У Средњој економској школи план уписа у прву годину је профилисан за 250 ученика, са по четири одељења у подручју рада економије, права и администрације, односно трговине и угоститељства. Ту је и једно, са десет ђака који имају сметње у развоју, а који ће се школовати за занимање сервир.

Проф. Љубинко Ђокић, Фото Танјуг

Тренутно, у Лозници осми разред основних школа похађају 924 ученика, а предвиђено је и довољно места за нове средњошколце који долазе из Малог Зворника, Љубовије и Крупња, па и Републике Српске. - Посебно треба истаћи три нова образовна профила који су омогућени новом уписном политиком локалне самоуправе, па ће у Техничкој школи од јуна, за потребе компаније "Минт", бити отворен смер за техничаре компјутерског конструисања и нумеричког управљања машинама. У школи "Свети Сава", такође за потребе поменуте фирме, планирано је занимање оператер у прехрамбеној индустрији. С обзиром на исказане потребе за већим бројем будућих медицинара, што је сигнал из Националне службе за запошљавање, у истој тој школи ће бити уведени профили за школовање медицинских сестара-васпитача - закључује професор Ђокић, уз напомену да ће овако усаглашена гледишта локалне самоуправе, школа, овдашње Филијале НСЗ и Привредне коморе бити прослеђена Министарству просвете, на даљу верификацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Goran

26.01.2021. 09:48

U Vranju su prošle godine stopirali smer grafički dizajn na godinu dana da bi spasili hemijski smer za koji posla nema kako u Vranju a tako i šire a samo zato da par profesora nebi ostalo bez posla...