БЕЗ ДОМА И ОГРЕВА УСРЕД ЗИМЕ: Породица Кањо из Куле се после пожара суочила с невољама и у привременом смештају

З. Рајић

21. 01. 2021. у 06:21

БЕЗ ДОМА И ОГРЕВА УСРЕД ЗИМЕ: Породица Кањо из Куле се после пожара суочила с невољама и у привременом смештају

Фото З. Р.

На зиду фотографија преминуле супруге и мајке, у углу "смедеревац", за који је понестало огрева.

То је слика "привременог боравка" породице Кањо из Куле десет месеци од пожара, у којем је до темеља изгорела њихова породична кућа, а домаћица недуго после тога, како кажу њен супруг и двоје деце, преминула од шока и стреса.

Обећање представника општине било је да ће већ сутрадан након пожара почети обнова уништеног дома, што се чинило реалним, јер је кућа била скромна. Породица се надала и да ће поново бити пуне штале, у којима је изгорело осам бикова, чији је тов био главна делатност домаћинства.

- Од блокова које смо добили од општине сазидали смо спољне зидове на темељима изгореле куће, али нисмо успели да направимо преградне зидове и подигнемо плочу и кров. То ћемо, ако обезбедимо материјал и мајсторе за мобу, урадити на пролеће - прича домаћин Ђерђ.

ИДЕ У ШКОЛУ И РАДИ

Ђерђ има сина Данијела (18), ученика Пољопривредне школе у Бачкој Тополи, и ћерку Сабину (17), ученицу Економске школе у Кули. Да би помогао оцу и сестри, Данијел се током зимског распуста запослио у фирми за узгој печурака, где је, за сатницу од 200 динара, наставио да ради сваке друге седмице, кад не мора у школу, него наставу прати онлајн.

Од хуманих суграђана добио је три телета, а продајом кукуруза са своје њиве купио је још два, али је једно угинуло, као и оно које је пре Нове године отелила крава, коју је једину успео да спасе од пожара. Ватрогасци из Куле, који су помагали у зидању куће, набавили су породици Кањо два кубика дрва, која су на измаку.

- Преселили смо се у родитељску кућу моје супруге, где станујемо и грејемо се у летњој кухињи. Увече потпалимо каљеву пећ да донекле загрејемо велику собу у којој спавају деца.

Добили смо одговор да Центар за социјални рад не може да нам додели ни кубик дрва зато што на свом имену имам пољопривредно земљиште, иако од тога не можемо да живимо - наводи Ђерђ.

Председник Општине Кула Дамјан Миљанић рекао је за "Новости" да ће локална самоуправа помоћи да породица Кањо буде снабдевена огревом, "а за набавку стоке је то мало компликованије".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)