ЧУВАРИ ВРШАЧКЕ ПЛАНИНЕ: Природњаци из Вршца покренули кампању за своје акције

Ј. Ј. БАЉАК

21. 01. 2021. у 07:26

ЧУВАРИ ВРШАЧКЕ ПЛАНИНЕ: Природњаци из Вршца покренули кампању за своје акције

Фото ПД Геа

ЉУБИТЕЉИ природе које је окупило друштво "Геа" из Вршца покренули су акцију прикупљања лименки за пиће, како би њиховом продајом обезбедили сталан извор прихода за своје активности у заштити природе на Вршачким планинама.

На око стотину локација у граду биће постављене картонске кутије за одлагање лименки, чиме се уједно подстиче и свест грађана о важности рециклаже.

"Геа" годинама спроводи много малих, али врло ефикасних акција. Захваљујући њиховим члановима популација уралских сова, која је практично била ишчезла, поново се гнезди на овој равничарској лепотици.

- Због интензивне сече шума, на Вршачким планинама има мало старих стабала са природним дупљама, у којима би сове могле да се гнезде. Зато је број свих врста ових птица значајно опао - указује Миливоје Вучановић, члан "Гее". - У покушају да то стање променимо, за 15 година направили смо 150 дрвених кућица различитих димензија, које смо поставили широм планине.

Дејан Максимовић, из "Гее", каже да су се све њихове акције досад финансирале пројектно, али да је такав начин добијања средстава постао непоуздан.

- Не можемо знати да ли ће неки пројекат бити одобрен, а често се конкурси расписују и у доба године када наше активности не могу бити спроведене. А довољно је само једну годину да пропустимо, па да се пониште резултати неких наших акција - објашњава Максимовић разлоге покретања ове кампање, под називом "Лименка за наш брег".

Акција се спроводи уз финансијску подршку Министарства заштите животне средине.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)