ЈАЛОВИНА СЕ ИЗЛИЛА У ИБАР: Пукао бедем у Лепосавићу (ВИДЕО)

Novosti online

17. 01. 2021. у 22:45

ДЕО јаловишта у Лепосавићу комбината "Трепча" у раним поподневним сатима обрушило се у реку Ибар.

ЈАЛОВИНА СЕ ИЗЛИЛА У ИБАР: Пукао бедем у Лепосавићу (ВИДЕО)

Фото: принтскрин

Мештани кажу да се жале већ годинама, а из Трпече поручују да је проблем већ саниран, указујући на недавне поплаве. Планирано је затварање старог и отварање новог јаловишта у близини рудника.

Мештани који живе у близини јаловишта кажу да је у раним поподневним сатима, пукао је привремени земљани бедем око јаловишта, преноси портал Коссев.

- Чули смо јаку хуку данас негде у рано поподне. Уплашили смо се сви, јер је баш била јака хука и изашли смо. Изашла је вода - каже за Коссев Златко Секулић, чија се кућа налази са друге стране реке Ибар.

На терену су еколошка инспекција Рашког управног округа и Завода за јавно здравље који ће узети узорке и урадити анализе.

Како се сазнаје, радници "Трепче" су санирали одрон. У "Трепчи" кривца виде у недавним поплавама. 

Јаловиште вишегодишњи проблем

Мештани са друге стране кажу да их не изненађује то што се део јаловишта "сручио" у Ибар. 

Отпадне воде са јаловишта које се налази на колико стотина метара од самог центра Лепосавића још од раније се испуштају у реку Ибар. Спирају их снег и киша и оне одлазе рекама. 

Мештанин Златко Секулић каже да је сада у питању "чист еколошки акцидент" који Ибром "иде ка Краљеву", али и да је лети за њих највећи проблем представља када дувају ветрови, који подижу прашину са јаловишта и наносе је на њихова домаћинства и оранице.

Са друге стране, директор "Трепче" Јован Димкић објашњава да јаловиште мора да буде у близини флотације у којој се врши експлоатација руде.

Како наглашава, иако тешка индустрија није популарна, многе породице из лепосавићког краја се издржавају управо радом у комбинату.

Из "Трепче" поручују да ће постојеће јаловиште бити за око три и по године и да ће ново бити отворено у близини где се обавља експлоатација руда.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (4)

ОКТОБАР НА ЗЛАТНОМ ПЕСКУ: Ако не желите да се опростите од лета, правац у Хургаду – чека вас сунце и топло море