НАРОДНЕ КУХИЊЕ У ШАПЦУ: Сигурни оброци за 640 гладних

В. МИТРИЋ

17. 01. 2021. у 00:35

НАРОДНЕ КУХИЊЕ У ШАПЦУ: Сигурни оброци за 640 гладних

Фото. В. Митрић

НАРОДНЕ кухиње у Шапцу имају 640 користиника, број се у последње време не мења, а, пре две године, од куваног оброка који организује овдашња Организација Црвеног крста, зависило је око 2300 људи у граду на Сави.

Подела оброка је, осим у граду, како каже Верка Михаиловић, кординаторка тог програма у ЦК Шабац, организована и по селима Мачве и Поцерине, где их деле активисти Фондације „Хумано срце Шапца“ Руже Поповић.

Оброци су укусни и обилни, што сведоче многобројни разговори и анкете међу корисницима. Спремају се од тазе и здравих намирница у којима је редовно месо или прерађевине од меса попут кобасица. Свеж, директно из пекаре из Дубља, стиже хлеб, пошто ЦК преусмери пекарима око 110 тона брашна, које добија, као донацију, уз остале намирнице, од Црвеног крста Србије.

Уз пасуљ, пиранач, кромпи и друге намирнице, у овдашња два пункта народних кухиња стижу и производи попут месног нареска којима се појачава исхрана овдашњих људи, чији биолошки опстанак, практично, зависи од оброка у овим кухињама. Спискови корисника праве се, као и до сада, по приоритету у сарадњи ЦК и стручњака Центра за социјални рад. Народне кухиње у Шапцу постоје већ четврт века, па имају и драгоцено искуство у сваком погледу.

За опстанак народних куњиња нема зиме, јер, уз донације које континуирано дели Црвени крст Србије, ту је новчана подршка града Шапца, која је важна да потребе поривања, пре свега, трошкова спремања хране, који нису мали за тако велики број корисника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

disident Dimitrijevic

17.01.2021. 06:15

600 ljudi na ulicisvakog dana bi bio veliki problem za ovu politicku leitu , ali bez ozbira na omalovazavanje i pomoc koja vredja ljudsko dostojanstvo , ovi gradjani ne izlaze da protestuju organiovano # zapravo niko ne izlazi , oni koji izadju protestuju da se rese nek njihova licna pitanja , niko nema politicke zahteve kao sto je lustracija i smena politicke elite . Programeri protestuju ali samo traze manje poreze aili ne i smenu politicke elite to nepominju ni za zivu glavu i tako se vrtimo u krug kao hrcak u kavezu .