У ИНДЕКСУ СУ САМО ДЕСЕТКЕ: Новосађанка Маша Рапајић (25) најбољи студент Универзитета у Новом Саду

Љ. П.

16. 01. 2021. у 10:40

У ИНДЕКСУ СУ САМО  ДЕСЕТКЕ: Новосађанка Маша Рапајић (25) најбољи студент Универзитета у Новом Саду

ФОТО: Приватна архива

СВЕ десетке нанизане у индексу, од првог до последњег, дипломског испита у јуну прошле године на Медициснком факултету, Новосађанки Маши Рапајић (25) донеле су заслужену титулу најбољег студента Универзитета у Новом Саду.

Иза ове симпатичне и веселе лекарке су године вредног и марљивог рада и учења за најхуманији позив за који се определила, па успех није могао да изостане.

Све испите за време шестогодишњих студија је, како каже у разговору за "Новости", давала у року, али је успевала да нађе времена и за дружење са породицом и пријатељима, бави се спортом, али и за друштвено-користан рад. То јој је полазило за руком захваљујући доброј организацији, што је њен рецепт којег се и данас придржава. Ова вредна девојка каже да награда представља круну њеног учења и рада и доказ да се квалитет, труд и знање препознају.

ВОЛОНТИРАЛА У СОС - КОЛ ЦЕНТРУ

СА још шеседесетак колега студената завршних година, Маша је као координатор волонтерског СОС-кол центра при Медицинском факултету била ангажвоана од 14. марта до 5. маја прошле године.

Радећи у три смене сваког дана су преко телефона звали више хиљада људи широм Војводине, како би проверили здравствено стање људи у кућној изолацији због вируса корона, и оних који су били у контакту са зараженима, али и људи који су стизали у Србију из иностранства. Поред здравствених савета, пружали су им и психолошку подршку.

Бели мантил и лекарски позив је, признаје, нису привлачили одмалена, како то обично бива, а после завршене чувене "Јовине гимназије" у Новом Саду, вагала је између две потпуно различите науке - права и медицине.

Понос Маша са мамом Сањом, сестром Ањом и оцем Владетом, ФОТО: Приватна архива

- У последњем тренутку, избор је пао на медицину, и нисам се покајала - искрено ће наша саговорница, додајући да нико у породици није из ове бранше, отац Владета је адвокат, мама Сања је професор на ПМФ-у, а млађа сестра Ања је студент четврте године права.

- Чим сам се уписала знала сам да је медицина прави избор за мене и да нисам погрешила. На сопственом примеру сам се уверила да не мора све да се подреди учењу. Важна је добра организација, јер само тако могу да се ускладе све обавезе. Тренутно стажирам, затим следи полагање државног испита, а онда и конкурс за специјализацију, волела бих да то буде офталмологија.

Машином учењу, међутим, није крај. Одмах по диплимирању је на Медицинском факултету уписала и докторске студије. У досадашњем школовању три пута је проглашавана за најбољу у генерацији. Први пут по завршетку ОШ "Ђорђе Натошевић", затим је опет била најбоља међу вршњацима у Гимназији "Јован Јовановић Змај", а онда јој је додељена и награда за најбољег студента генерације у области медицинских наука.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)