СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ КРВАВОГ БАНАТСКОГ ЈАНУАРА: У Зрењанину одржан помен страдалим родољубима

Б. Г.

09. 01. 2021. у 17:23

КОМЕМОРАЦИЈОМ, служењем помена и полагањем венаца на споменик на Житном тргу у Зрењанину данас је обележена 79. годишњица од трагичних догађаја из Другог светског рата, познатих као "крвави јануар" или "крвави српски Божић".

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ КРВАВОГ БАНАТСКОГ ЈАНУАРА: У Зрењанину одржан помен страдалим родољубима

Фото: Град Зрењанин

На трећи дан православног Божића и дан Светог ђакона Стефана, 9. јануара 1942. године, фашисти су у Зрењанину, тадашњем Петровграду, као и у Кикинди, Драгутинову, данас Ново Милошево и Банатском Аранђелову погубили 150 родољуба.

Тридесет грађана српске и ромске националности, заробљених у рацијама током јесени 1941. године у неколико места у Банату, стрељано је у Зрењанину, у дворишту судског затвора, а потом су њихова тела на запрежним колима пронета централним градским улицама и обешена на Житном тргу, где су стајала до сутрадан. То нису били само комунисти, већ и обични грађани.

- Наша обавеза и дужност су да евоцирамо успомене на страдалнике тог времена, али и велика одговорност да се овакви злочини више никада не понове - нагласио је градоначелник Зрењанина, Симо Салапура, уз којег су комеморацији присуствовали, некадашњи градоначелник Иван Бошњак и његов брат Дарко, а њихов деда Богољуб, један је од страдалих у крвавом пиру фашистичких окупатора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)