КОВИД ПРОЦЕДУРЕ УМАЛО МИ УБИШЕ ДЕТЕ: Потресна исповест Јелене Милосављевић - Прешли смо три града и три болнице, једва су га примили!

Ј. СТОЈКОВИЋ

09. 01. 2021. у 08:52

МАЈКА двоипогодишњег Радомира из села Грамађа код Владичиног Хана Јелена Милосављевић је прошла својеврсну голготу носећи сатима у рукама дете са високом температуром и молећи лекаре на релацији Владичин Хан - Врање - Сурдулица да га хоспитализују.

КОВИД ПРОЦЕДУРЕ УМАЛО МИ УБИШЕ ДЕТЕ: Потресна исповест Јелене Милосављевић -  Прешли смо три града и три болнице, једва су га примили!

Фото Приватна архива

Од 29. децембра до 31. јануара, када је у болничком собичку у Сурдулици - са малишаном у загрљају - дочекала Нову годину - каже, посетила је ни сама не зна колико лекара, а због процедуре, дете су двапут у само неколико сати тестирали на ковид. Породичну агонију, с обзиром на то да је она била позитивна раније, а супруг у тренутку када је дете добило високу температуру, на "Фејсбуку" описала је до најситнијих детаља...

Најављује и то да ће, чим јој дете оздрави, "пресавити табак"...

- Тог 20. децембра, трећег дана од кад сам на тесту била позитивна, син је добио температуру 38,5 и тада још негативни супруг га је одвео код педијатра који му преписује сируп. Тада не знамо да ли је Радомир позитиван јер "деца се не тестирају", али му је било боље, све до 29. децембра, када се телесна температура опасно приближила 39. подеоку.

Наредна два дана дете на свака четири сата буквално дижемо из мртвих, мењајући комбинације лекова за снижавање температуре по савету педијатра или лекара Хитне помоћи, зависи у које доба дана или ноћи смо звали - објашњава Јелена.

Иако је већ дан раније био немоћан да унесе макар гутљај хране или срк воде, 31. децембра за Милосављевиће настаје пакао. Нешто пре поднева, после безуспешних покушаја да дете нахране и напоје, а - уз високу температуру - јављају се и повраћање, и дијареја, у Владичином Хану су добили упут за Дечје одељење у Сурдулици, где докторка закључује да Радомир ипак има корону и у извештају колегама из Владичиног Хана препоручује да га упуте на педијатрију у Врању.

Тако је и било, упркос чуђењу овдашњих лекара, па су са дететом које је поново горело од температуре у врањску Дечју ковид-амбуланту стигли око 15 сати...

- Сатима бих могла да сведочим о нељубазности сестара и нехуманом односу према мени и детету, а наслушала сам се и критика на рачун њихових колега у Хану, јер је докторка закључила да мој син има јаку гнојну ангину, али ме је ипак упутила у ковид-амбуланту на другом крају града, на тестирање. Рекла је и да од пријема у болницу и инфузија нема ништа јер је, ето, таква процедура - присећа се Јелена и наводи да су у ковид-амбуланти били коректни.

ЗАКЛАЊАЊЕ ИЗА ПРОТОКОЛА

У ПОМЕНУТИМ здравственим установама с којима смо контактирали све су, углавном, имале оправдање за своје поступање у овом случају. У Сурдулици не постоји дечја ковид- амбуланта, у Владичином Хану не постоје услови за хоспитализацију деце, а у Врању им није јасно зашто је дете уопште послато код њих, уместо у Сурдулицу. Срећом у несрећи, Радомир је био негативан на тесту, иначе би - по важећој процедури - морао да буде пребачен у Ниш, јер само тамо постоји дечја ковид-болница за овај део Србије.

Испоставило се да Радомир није позитиван, али му температура поново премашује 40, па у Врању прима коктел-инјекцију и рецепт за терапију коју мора дете да прими у - Владичином Хану.

- Током приватног транспорта, док дете гори, телефоном сазнајем да, заправо, морамо у Сурдулицу, где са упутом стижемо нешто после 18 сати. Дежурни лекар је после прегледа рекао да је дечак сигурно био позитиван током протеклих десет дана. И, на моје, али и чуђење лекара, сестра је инсистирала на протоколу, па је Радомир поново тестиран, а и ја са њим, па смо тек тада примљени у болницу - истиче огорчена мајка, напомињући и то да је малишану тек ујутро било мало боље.

Адреса Дечја ковид-амбуланта у Врању, Фото Ј. С.

Каже, уз велико разумевање и поштовање које има за здравствене раднике, њено дете умало није убила нехуманост појединаца, удружена са процедурама због којих се губило драгоцено време...

- Нећу опростити то што је дете могло да ми умре од ангине, само зато што се разболело у доба короне - закључује још узнемирена Јелена Милосављевић.

Радомир се, притом, сада физички опоравља у породичном дому, али је још под стресом од силних прегледа и тестирања. Сломљен је и отац који је - зато што је и сам био позитиван, па да не зарази друге - морао немоћно да седи за воланом. Ова породица, међутим, тврди да ће наћи снаге да настави борбу, како се нешто слично оном кроз шта су они прошли, више никада и никоме не би поновило.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)