БУДУЋНОСТ ВИДИ УЗ ЦРНУ РИБИЗЛУ: Успео пословни потез студента пољопривреде из Ваљева Милоша Симеуновића (24)

Б. ПУЗОВИЋ

28. 12. 2020. у 07:13

ЧИМ, за неколико месеци, заврши студије на Пољопривредном факултету у Београду, Ваљевац Милош Симеуновић (24) ће, практично, одмах моћи да се бави својом струком.

БУДУЋНОСТ ВИДИ УЗ ЦРНУ РИБИЗЛУ: Успео пословни потез студента пољопривреде из Ваљева Милоша Симеуновића (24)

Милош у свом засаду / Фото Приватна архива

Јер, још кад је започињао академско образовање - по савету професора - засадио је плантажу црне рибизле која је, за време његовог школовања, достигла безмало пун род и већ доноси зараду.

Већ се, дакле, исплатило то што је - уз помоћ родитеља - у селу Бабина Лука формирао засад на 25 ари, са којег су ове године убрали око 600 килограма овог изузетно лековитог бобичастог воћа. Штавише, Симеуновићи су произвели око 400 литара квалитетног сирупа који, углавном, продају посредством друштвених мрежа.

- Задовољни смо актуелним родом јер по једном жбуну буде од три до пет килограма рибизле - објашњава Милош Симеуновић. - У питању је планинска биљка, која бољи род даје на већим надморским висинама, па тада расте и до два метра увис. С обзиром на то да је Бабина Лука у нижим пределима, рибизла је мање издашна и мора да се бере ручно, без комбајна, због чега још нисмо успели да "скинемо" сав овогодишњи принос.

Овај апсолвент на смеру воћарства и виноградарства, надаље, објашњава и то да се за црну рибизлу определио зато што није превише захтевна за гајење и не тражи много хемијских третмана, ни окопавања, већ јој је довољно једно ђубрење годишње. Укупно одржавање за 12 месеци, вели, не траје дуже од - двадесетак дана.

- По дипломирању планирам да стечено знање применим на нашем домаћинству, јер је у Београду тешко наћи посао у струци, поготово у мојој области - каже Милош. - Ваљевски крај је познат по воћарству, а ми имамо четири хектара обрадиве земље и досад смо се углавном бавили ратарством, како би одржавали њиве. Досадашња искуства у другој грани су веома позитивна, продаја сирупа задовољава наше тренутне амбиције, али за догодине, када ће бити и више рода, планирамо да произведемо још веће количине и понудимо их ширем тржишту.

СВЕ УНОСНИЈА РАЧУНИЦА

- АРОНИЈА и боровница су већ познате, а рибизла је донекле занемарена, па се надам да ће ова производња да заживи и буде још исплативија. Јер, килограм свежег воћа са моје плантаже никада не кошта мање од једног евра, а цена сирупа се, креће у распону од 400 до 600 динара за литар - изводи рачуницу млади Сименуновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)