ОБНОВА МИСТЕРИОЗНОГ ЗАМКА: Општина Бајина Башта расписала тендер за подизање Солотника

Н.Ј.

25. 12. 2020. у 16:19

ОБНОВА МИСТЕРИОЗНОГ ЗАМКА: Општина Бајина Башта расписала тендер за подизање Солотника

Фото: НП Тара

СРЕДЊОВЕКОВНО утврђење Солотник, тајновито чак и за мештане околних села, од очију радозналаца добро скривено на источним обронцима Таре, биће обновљено старинским техникама градње.

Општина Бајина Башта расписала је тендер за реконструкцију мистериозне тврђаве, а пројектом је неопходно осмислити целокупну обнову замка на основу малог броја пронађених материјалних остатака.

- Приликом извођења припремних радова потребан је стални надзор археолога, а обнову је потребно извршити тако да се кружна кула и дворана користе за презентацију самог локалитета... С обзиром на велику удаљеност од насеља, потребно је обезбедити снабдевање електричном енергијом и водом - део је јавног позива за реконструкцију замка.

Фото: НП Тара

Претпоставља се да је Солотник, који се у историјским списима нигде не спомиње, на стеновитом узвишењу изградио непознати властелин у време пада деспотовине под турску власт 1459. године. Верује се да је сазидан због заштите рудника соли и злата у околним селима, као и због обезбеђивања пута од Вишеграда ка Ужицу. 

У непосредној близини има остатака келтских и римљанских насеобина, а у самом Солотнку археолошка истраживања никада нису спроведена. То у животу одржава легенду, према којој је негде уз тврђаву закопано благо, до данас неоткривено. Извесно је да би грађевински радови могли открити материјалне остатке из времена градње утврђења.

Претпоставка је, да је још недовршени замак освојен, а да су браниоци побијени или одведени у робље.

Фото: Н.Ј.

Солотник је данас одредиште за авантуристе и љубитеље природе који беже из урбанизованих делова Таре, а боравак на овој каменој литици над врелом Солотуше, јединствен је доживљај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)