ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ "УГОСТИЛИ" КОВИД: У Врбасу и Кули драматична епидемиолошка ситуација, многи су непромишљено славили

З. Рајић

20. 12. 2020. у 18:25

ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ УГОСТИЛИ КОВИД: У Врбасу и Кули драматична епидемиолошка ситуација, многи су непромишљено славили

Фото З. Р.

У ВРБАСУ од 17. новембра, а у Кули од 2. децембра, на снази је ванредна ситуација због ковида 19, која је последњих дана у овим суседним општинама постала драматична.

Др Милан Попов, директор Опште болнице у Врбасу, која прима пацијенте из Јужнобачког и Западнобачког округа, запитао је шта ће бити за недељу дана, кад се испостави рачун непромишљене прославе Светог Николе.

По броју паркираних аутомобила испред многих кућа у којима се славило, у обе општине, могло се закључити да се није славило само у кругу породице, ни уз држање дистанце, а одјекивали су и пуцњи као "пркос" препорученим мерама за безбедно празновање.

Гужве испред ковид-амбуланте у Кули, Фото Т. Т.

 

- Невероватно је како људе не можемо да намолимо да се дозову памети и промене понашање. Затворени су кафићи и забрањене прославе увече, али људи то тајно раде у тим објектима. Долазе нам пацијенти и питају како су добили корону кад нису излазили из куће.

Све више оболелихсве више оболелих

ПРЕМА последњих подацима, у Врбасу је било 1.100 активних случајева инфекције вирусом корона, а у Кули 778. Обе општине имају око 43.000 становника, а у кулској је регистровано свега 13 мање заражених него у дупло насељенијем Сомбору, чијем округу припада.

Донео им је неко из породице. То су најчешће млади, који иду овамо и онамо, имају благу клиничку слику или је уопште немају кад закаче вирус, али им онда страда неко из породице - рекао је др Попов.

Он је изнео податак да је у пулмолошкој ковид-амбуланти у врбаској болници у протеклих 50 дана прегледано око 6.500 пацијената. У издвојеном одељењу смештена су 74 пацијента, а у "црвеној зони" још 43 инфицирана.

ПЕТИНА МЕДИЦИНАРА ВАН СТРОЈА

ДИРЕКТОР напомиње да је петина запослених у болници ван строја, због инфекције или изолације, а остали раде на пет пунктова под највећим притиском.

- Садашњи удар епидемије је као поплавни талас. Бедеми држе, али ако дође следећи талас, то ће да се разлије - упозорио је др Попов.

- Сви који леже у болници су у тешком или врло тешком стању. Капацитети су максимално попуњени, а последњих недељу дана колико пацијената отпустимо, толико и примимо, што је дневно од 12 до 15 - навео је др Попов.

Пацијенте позитивне на ковид, болница у Врбасу је раније упућивала у Клинички центар Војводине (КЦВ) у Новом Саду, а од 9. јула их задржава на лечењу, јер је, како каже др Попов, КЦВ преоптерећен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)