КОРОНА СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ: Повећан број заражених у Мачванском округу

В.Митрић

15. 12. 2020. у 19:14

КОРОНА СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ: Повећан број заражених у Мачванском округу

Loznica, iz ordinacije kovid ambulante.jpg

У МАЧВАНСКОМ округу, од јуче, број инфицираних корона вирусом повећан је на 342. Највише нових случајева забележено је у Шапцу (157), па у Лозници (52), Коцељеви (41). У Крупњу је 11 новозаражених, 13 у Љубовији, 22 у Малом Зворнику, 16 у Владимирцима, 30 у Богатићу.

Највише заражених је, и даље, у шабачком крају (1584), следи Лозница (649), па Богатић (5229, Љубовија (349)…

У Општој болници у Лозници, у ковид одељењима, према речима Драгане Митровић, портпаролке ове установе смештено је, тренутно, 129 пацијената, што указује да је слободних лежаја још само пет.Наравно, каже наша саговорница, „ако буду постојале потрене за пријем и већег броја пацијената, установа је спремна да прошири капацитете“.

У Дому здравља у Лозници, лекари и медицинске сестре, су прави јунаци наших дана, као и њихове колеге, из болнице, а занимљиво је да исти људи бију битку против короне од пролећа до сада, међу којима су и они, који су, на том послу, „зарадили“ инфекцију, а после инфекције, и опоравка, вратили се послу. Они који „врдају“ од посла, којих и те како има, већ су познати и у лекарским и у круговима сестара и техничара, али и овдашње чаршије.

Ковид амбуланта Дома здравља је на највећем удару, јер је, заиста, „прва линија одбране“, али и пријема људи и налази се уз саму улицу. Дневно овдашње особље уради анализе, прегледа за више од 340 пацијената. Већина лекара, у просеку, прими око 70 пацијената. Мада је радно време од 7 -20 часова овдашње особље остаје да ради док, буквално, не збрину све пацијенте.Уз њих неуморно раде техничари, сестре, радиолози и пулмози Опште болнице, који су „наслоњени“ на Ковид амбуланту.

Loznica, iz ordinacije kovid ambulante.jpg

 

Честе су и велике гужве, услед повећања броја пацијената, али особље, заиста, како се уверила наша екипа, на лицу места, ради агилно, без нервозе, максимално брзо, колико је могуће, како би лекар који прегледа пацијента имао ваљане налазе за одређивање дијагнозе и терапије.И даље не раде специјалистичке ординације у болници за пацијенте, који имају друге тегобе, осим оне настале ковидом.Због тога је овдашњи лекар др Жељко Чворовић, одлучио док је тако да ОРЛ случајеве прегледа бесплатно док државне ординације у болници не прораде.

Пуне руке има и Хитна служба Дома здравља у Лозници, ревносно, вредно и одговорно ради Стоматолошка служба Дома здравља, у овим условима, као и Ургнетни центар опште болнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)