ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА У ЧАЧАНСКОЈ БОЛНИЦИ: Преминуло још шест пацијената, надлежни страхују од предстојеће славе - неће бити кисеоника!

В. И.

15. 12. 2020. у 15:22

ЈОШ црних вести стиже из чачанске опште болнице, у којој је у протекла 24 часа (пресек од уторка у подне) преминуло још шест пацијената после компликација насталих услед корона вируса. Сви умрли су из Чачка, старосне доби 72, 73, 74, 76, 77 и 82 године.

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА У ЧАЧАНСКОЈ БОЛНИЦИ: Преминуло још шест пацијената,  надлежни страхују од предстојеће славе - неће бити кисеоника!

Фото: В.И.

У трећем таласу корона епидемије у Моравичком округу до сада је преминуло 130 особе, од којих је 91 из Чачка.

На ковид одељењима чачанске болнице хоспитализовано је 193 пацијента, 16 мање него претходног дана. У протекла 24 сата примљено је 17 пацијената са симптомима који указују на могућу инфекцију корона вирусом. Било је 26 отпуста на кућно лечење и један транспорт у болницу у Ивањици.

У респираторном центру смештено је 20 најтежих болесника. Десеторо са изразито тешком клиничком сликом прикључено је на механичку вентилацију, док је у пријемно-тријажној амбуланти чачанске болнице јуче је евидентирано 234 прегледа, од чега 123 прва.

И даље велики број прегледа и прилив великог броја пацијената у болницу највише плаши надлежне у Радном тиму за праћење вируса на територији Моравичког округа. Зато је руководилац овог тима др Михаило Луковић замолио суграђане да Никољдан прославе у најужем кругу породице, где ће бити максимално троје или четворо људи, јер, како је објаснио, било је приметно да је након Аранђеловдана значајно повећан број новооболелих од ковида.

– Нама следи Свети Никола. Та слава ће донети још 30, 40 људи који ће морати да буду хоспитализовани, јер народ ће да ради исто што је радио и за Аранђеловдан. Имаћемо скок оболелих. Куда те људе збринути када су капацитети већ попуњени. Молим вас да славу прославите у кругу породице, у кругу троје или четворо људи. Нећемо издржати, јер више немамо капацитета. Није проблем да проширимо број кревета, проблем је у томе што нема кисеоника. До те мере је систем напрегнут свуда у Србији. Постоји само једна фирма “Месер“, која се налази у Краљеву, која пуни боце са кисеоником. Они кажу да више нису проблем боце, већ то што више не могу да произведу кисеоник. Имаћемо ситуацију џаба кревет у болници кад пацијент нема оно због чега је тамо – упозорио је др Луковић.

Коментаришући делотворност евентуалног увођења полицијског часа у време слава и предстојећих празника, директор чачанске болнице др Мирослав Сретеновић рекао је да то не би назвао полицијски, већ здравствени час.

Смањивање окупљања и заједничких дружења логично смањује омогућује могућност заразе. Чињеница је да свест људи и након девет месеци није на потребном нивоу – казао је др Сретеновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)