ГРАЂАНИ ЖРТВЕ НЕМАРА "УЖИЦЕ ГАСА": После експлозије и пожара у насељу Крчагово тужилаштво покренуло предистражни поступак

Н. ЈАНКОВИЋ

09. 12. 2020. у 21:13

ГРАЂАНИ ЖРТВЕ НЕМАРА УЖИЦЕ ГАСА: После експлозије и пожара у насељу Крчагово тужилаштво покренуло предистражни поступак

Фото. Н. Јанковић

ОСНОВНО јавно тужилаштво је покренуло предистражни поступак за утврђивање околности под којима је минулог викенда дошло до експлозије у стамбеној згради, па су у ужичком насељу Крчагово четири особе повређене, а два стана потпуно уништена.

Док чекају реакцију тужиоца, огорчени станари су у дворишту вишеспратнице дочекали градоначелника Јелену Раковић Радивојевић и захтевали да се не заташкава могућа кривица одговорних из фирме "Ужице гас" а. д. чији је град мањински акционар. Поменуто предузеће има монополски положај у изградњи мреже, а већина гасних мерно-регулационих станица у Ужицу, укључујући и оне поред основних школа, нема ни грађевинску, ни употребну дозволу.

Притом, станари зграде у овдашњој Улици Милоша Обреновића бр. 3 су, пре трагедије у којој само пуким случајем нико није изгубио живот, дуже од месец дана, укупно десетак пута, безуспешно надлежнима пријављивали да неки квар постоји и да им се у становима осећа гас...

 Јелена Раковић Радивојевић (десно) у Крчагову, Фото. Н. Јанковић

Сада, нико од одговорних после није понудио оставку, макар као морални чин.

- Локална самоуправа се неће мешати у предистражни поступак и у утврђивање кривичне одговорности за несрећу - поручила је градоначелник Јелена Раковић Радивојевић.

- Полицијски инспектори су обавили свој део посла, тужилац спроводи даљи поступак, али је већ сада извесно да се ово не сме поновити. "Ужице гас" трага за кваром, па смо морали да обезбедимо алтернативни начин грејања за ковид-болницу и за вртић у овом делу града, а најважније је то да је повређена жена у стабилном стању и збринута је на ВМА у Београду. Одмах смо ангажовали сва јавна предузећа и зграда ће бити у потпуности санирана о трошку фирме "Ужице гас".

ПРИЈАВА

ЧАК 70 одсто власништва фирме "Ужице гас" припада предузећу МПП "Јединство", а 30 одсто удела има овдашња локална самоуправа. Због бројних малверзација, укључујући и "дивљу" градњу енергетских објеката, Специјалном одељењу за сузбијање корупције при Тужилаштву у Краљеву је већ поднета кривична пријава против некадашњег градоначелника Тихомира Петковића и власника МПП "Јединство" Миће Мићића.

Станарима је, у међувремену, понуђено да дођу у Градску управу и са надлежнима се договоре о надокнади материјалне штете.

Рашчишћавање изгорелих станова, Фото. Н. Јанковић

Ово, међутим, не може утицати на утврђивање кривичне одговорности. Јер, Инспекцији при Министраству рударства и енергетике је већ прослеђена пријава која указује на то да "Ужице гас" послује назаконито.

Иначе, представник поменуте фирме Данило Станковић није знао да одговори на питање, да ли мерно-регулациона станица "Сењак", са које се снабдева овај део града, има употребну дозволу? Каже, није овлашћен да одговара на оваква питања...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)