ЈОШ ЧЕТИРИ ЖРТВЕ КОРОНЕ У МОРАВИЧКОМ ОКРУГУ: У чачанској болници хоспитализовано 209 пацијената

В. И.

06. 12. 2020. у 18:05

ЈОШ четворо људи из Моравичког округа, и то троје њих из Ивањице и једна особа из Чачка, преминуло је у чачанској Општој болници од последица заразе корона вируса.

ЈОШ ЧЕТИРИ ЖРТВЕ КОРОНЕ У МОРАВИЧКОМ ОКРУГУ: У чачанској болници  хоспитализовано 209 пацијената

Фото: В. Илић

Покојници су били старосне доби од 61 до 75 година.

На ковид одељењима чачанске болнице тренутно је хоспитализовано 209 пацијента, четири више него јуче.

У протекла 24 сата примљена су 23 пацијента са симптомима који указују на могућу инфекцију корона вирусом. Било је 10 отпуста на кућно лечење, четири пријема у Плаву халу, а један пацијент је послат у Шабац пошто је тамошњи осигураник.

У респираторном центру смештено је 18 најтежих болесника. Осморо пацијената са изразито тешком клиничком сликом прикључено је на механичку вентилацију.

У пријемно-тријажној амбуланти чачанске болнице јуче је било 250 прегледа, од чега су више од половине били први.

Са новим пријемима, чачанска болница практично више нема слободан кревет, пошто је максималан број лежајева у ковид павиљонима – 210. Директор болнице др Мирослав Сретеновић страхује да ће цела болница, односно и њен новији део морати да пређе у ковид систем.

– Надам се да нећемо морати о томе да размишљамо, али питање је да ли ћемо моћи да избегнемо сценарио да читава болница пређе у ковид режим. Покушаћемо да нам Плава хала буде тај вентил, да ту макар привремено примамо пацијенте док се не отпусте болесници који су на болничком лечењу – рекао је др Сретеновић. – Плава хала, у којој је тренутно смештена 31 особа, нам значајно помаже, јер сада неке пацијенте можемо и да примамо у ту привремену болницу. Покушаћемо да направимо већи отпуст пацијената, међутим са оволиким дневним приливом пацијената веома је тешко направити ту равнотежу.

Према његовим речима, више нема могућности да се шаљу пацијенти у било коју установу терцијарног типа, пошто су и тамо капацитети пребукирани. Велики проблем је, каже он, што већ десет дана не опада број прегледа, нити пријема на одељење.

До сада смо викендом имали мањи прилив, али сада више ни то није случај. Очито да се инфекција разбуктала, да је доживела експлозију и да више не постоји разлика између дана викенда и радних дана – закључио је др Мирослав Сретеновић, додавши да је претходни дан био један од најтежих дана у болници од почетка епидемије.

У чачанску Плаву халу, како сазнајемо, допремљено је још 40 боца са кисеоником, тако да је сада кисеоник разведен до 88 од укупно 168 постеља, колико се овде налази. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић казао је да се очекује да стигне још око 50 боца са кисеоником и тада би сви кревети били опремљени кисеоничком подршком.

- Ковид болница у Атеници је од великог значаја, јер свим силама покушавамо да Општа болница у Чачку не пређе потпуно у ковид режим, јер имамо и доста других пацијената, који захтевају лечење, па чак и оперативне захвате - рекао је Тодоровић.

- Више немамо могућност да пацијенте пребацујемо у терцијарне здравстевене установе у Крагујевцу и Београду, јер су све болнице пуне и наши капацитети су једини где пацијенти са тешком клиничком сликом  из Моравичког округа могу бити хоспитализовани – закључила је др Биљана Кочовић, пр Опште болнице у Чачку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)